Soalan Peperiksaan BANK SOALAN PAT KSSR : TAHUN 1 BAHASA IBAN

BANK SOALAN PAT KSSR : TAHUN 1 BAHASA IBAN

402

Seperti yang kita sedia maklum, system pendidikan di Malaysia masih lagi menggunakan system peperiksaan untuk menentukan kadar pencapaian pelajar di Malaysia. Setiap tahun, pelajar perlu melalui beberapa peperiksan sebagai penilaian untuk menentukan tahap pencapaian bagi sesi pembelajaran sepanjang tahun.

Ada beberapa peperiksaan penting yang perlu dilalui oleh pelajar dari sekolah rendah sehingga ke sekolah menengah. Dalam KSSR, pelajar akan menduduki peperiksaan penting yang dipanggil UPSR atau Ujian Penilaian Sekolah Rendah. Ujian ini akan diduduki oleh pelajar tahap 2 tahun 6, iaitu tahun akhir sekolah rendah.

Sebelum pelajar menghadapi ujian penting, mereka akan dididik dan dilatih dengan persediaan sewajarnya melalui sesi pembelajaran dan ujian yang dijalankan sepanjang tahun. Setiap tahun, sekolah akan mengadakan ujian dari awal tahun hingga ke penghujung tahun. Paling kurang, pelajar akan menduduki tiga peperiksaan. Peperiksaan awal tahun, peperiksaan pertengahan tahun dan peperiksaan akhir tahun.

Fungsi setiap peperiksaan ini berbeza dalam menentukan pencapaian seseorang pelajar. Peperiksaan akhir tahun bertindak sebagai penanda aras bagi membuktikan sama ada sesi pembelajaran yang berlaku sepanjang tahun itu berjaya atau sebaliknya. Peperiksaan akhir tahun juga ibarat penilaian sumatif yang menunjukkan prestasi murid sepanjang tahun serta menginterpretasikan pencapaian pelajar secara lebih jelas dalam bentuk kuantitatif iaitu dalam bentuk perwakilan data.

Untuk menentukan keberkesanan pembelajaran, pelajar akan dinilai mengikut skema markah tertentu dalam peperiksaan. Skema markah adalah seperti berikut :

Jadual 1: Tafsiran Skor dan Gred

Julat Markah (%)GredCatatan
80 – 100ACemerlang
65 – 79BBaik
50 -64CMemuaskan
40 – 49DMencapai Tahap Penguasaan Minimum
0 – 39EMencapai Tahap Penguasaan Minimum

 

Oleh itu, admin ingin membantu memudahkan tugas ibu bapa dan guru. Admin kongsikan BANK SOALAN PAT KSSR : TAHUN 1 BAHASA IBAN yang hanya boleh dimuat turun dan dicetakkan untuk diberikan kepada anak-anak. Lembaran kerja ini bukan sahaja menarik tetapi juga seronok dan mudah untuk dilakukan bersama-sama.

Semoga dengan perkongsian BANK SOALAN PAT KSSR : TAHUN 1 BAHASA IBAN dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN SOALAN PAT TAHUN 1 BAHASA IBAN :

  • Ujian-Akhir-Tahun-KSSR-Tahun-1-Bahasa-Iban