Soalan Peperiksaan HIMPUNAN KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM BAHASA MELAYU 2021 (BHG 2

HIMPUNAN KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM BAHASA MELAYU 2021 (BHG 2

521

Sebelum menjawab soalan peperiksaan, kenalpasti teknik yang sesuai. Pastikan juga sebelum menghantar kertas jawapan, semak semula ejaan, penggunaan tatabahasa dan tanda baca yang betul. Kandungan jawapan perlulah menepati tema yang diminta.

Setiap tanda baca memainkan peranan besar dalam penghasilan sesuatu ayat atau karangan. Ia bukan sahaja menjadi penanda baca untuk menentukan arah tuju sebuah cerita tetapi juga mempunyai kandungan markah. Sekiranya pelajar membuat kesalahan ejaan, kesalahan tatabahasa dan tanda baca, walaupun markah yang dipotong mungkin kecil namun ia akan merugikan pihak pelajar sedangkan kesalahan yang dibuat itu boleh dielakkan jika pelajar menyemak semula dengan teliti.

Kandungan patah perkataan juga perlu menepati arahan yang diberikan. Sekiranya terkurang atau terlebih, pemotongan markah boleh berlaku. Maksimum markah yang boleh ditolak adalah 2markah.

Semoga dengan perkongsian ini dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN SOALAN PERCUBAAN SPM BHG 2 :

JOHOR

PAHANG

SELANGOR

TERENGGANU

PULAU PINANG