Soalan Peperiksaan HIMPUNAN PENTAKSIRAN SUMATIF PERTENGAHAN TAHUN (TAHUN 5)

HIMPUNAN PENTAKSIRAN SUMATIF PERTENGAHAN TAHUN (TAHUN 5)

854

Peperiksaan seringkali menjadi sesuatu yang digelar mimpi ngeri pada pelajar. Ramai pelajar yang meletakkan peperiksaan sebagai pananda aras atau pengukur kepada kebijaksanaan seseorang. Sebenarnya, pemikiran seperti sangat tidak betul. Peperiksaan adalah ujian yang dibuat untuk menentukan dan menilai pemahaman pelajar terhadap apa yang telah dipelajari. Dari peperiksaan juga guru dapat mengenalpasti kemahiran dan kebolehan serta kekurangan pelajar dalam suatu mata pelajaran.

Dengan wujudnya peperiksaan, guru dapat memikirkan teknik yang bersesuaian untuk diguna pakai dalam sesi pembelajaran bagi memastikan pelajar yang telah dikenalpasti kelemahannya dapat dibantu dan menaikkan semula prestasi pelajar.

Peperiksaan juga sepatutnya menjadi peransang kepada pelajar untuk lebih focus dalam pembelajaran supaya memperoleh keputusan yang cemerlang.

Sistem pendidikan sekolah-sekolah di Malaysia menetapkan ada beberapa uijan atau peperiksaan yang perlu dilalui oleh pelajar bagi setiap penggal persekolahan. Ada ujian pada bulan Mac, Mei, September dan November.

Perkongsian kali ini, admin kongsikan HIMPUNAN PENTAKSIRAN SUMATIF PERTENGAHAN TAHUN (TAHUN 5) untuk pendidik berikan kepada pelajar sebagai satu latih tubi untuk mempersiapkan mereka dalam menghadapi peperiksaan sebenar.

Semoga dengan perkongsian HIMPUNAN PENTAKSIRAN SUMATIF PERTENGAHAN TAHUN (TAHUN 5) dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN HIMPUNAN PENTAKSIRAN SUMATIF PERTENGAHAN TAHUN (TAHUN 5) :