Soalan Peperiksaan KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 BIOLOGI NEGERI PAHANG

KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 BIOLOGI NEGERI PAHANG

39

Membaca dan membaca dengan memaksimakan semua deria adalah berbeza. Jika hanya membaca, anda mungkin hanya akan mengingati beberapa perkara dan kemungkinan juga tidak dapat memahami keseluruhan konsep da nisi yang terkandung di dalam bacaan anda.

Jika anda membaca dengan memaksimakan penggunaan deria yang lain juga, ia akan membuat anda lebih mudah focus dan dapat membantu membuka minda anda untuk memahami dan mengingati apa yang dibaca. Memaksimakan deria di sini bermaksud menggunakan mata, jari, mulut, dan telinga dalam proses bacaan anda. Bagaimana? Jom admin terangkan …

  1. Mata

Gunakan mata anda untuk melihat setiap patah perkataan dengan jelas. Pastikan anda memberi perhatian pada isi atau kata kunci yang penting dan juga ejaan yang betul.

  1. Jari

Gunakan jari anda untuk menunjukkan setiap patah perkataan yang anda baca. Ini akan memastikan anda tidak tertinggal atau terlepas pandang pada sesuatu yang penting.

  1. Mulut

Baca dan sebut dengan jelas atau berulang kali jika perlu, baca pada diri sendiri seolah-olah anda sedang membacakannya pada orang lain. Ini dapat membantu anda untuk lebih mudah mengingati apa yang dibaca.

  1. Telinga

Apabila anda baca, pastikan juga anda mendengar dengan jelas apa yang anda baca. Seperti mana membaca berulang kali pada diri sendiri, apabila anda mendengar dengan jelas, anda akan lebih mudah ingat dan faham apa yang anda baca.

Di sini admin kongsikan soalan percubaan SPM 2022 untuk anda gunakan sebagai bahan ulangkaji dan latih tubi dalam membuat persiapan menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

PAHANG-BIO