SPM SOALAN KIMIA MRSM SPM 2018

SOALAN KIMIA MRSM SPM 2018

25

Memandangkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bagi tahun 2022 semakin hampir dan dijangka akan diadakan menjelang bulan Februari-Mac, admin dengan berbesar hati ingin berkongsi beberapa koleksi latihan atau rujukan yang boleh para guru, ibu bapa dan juga pelajar gunakan sebagai bahan bantu belajar dalam membuat persediaan menghadapi peperiksaan yang bakal tiba.

Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bukanlah suatu yang mudah kerana ia merupakan peperiksaan yang menentukan hala tuju seterusnya dalam kehidupan seorang pelajar. Melalui peperiksaan itu, pelajar akan menentukan hala tuju seterusnya sama ada melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi atau menyambung pelajaran dalam tingkatan enam di sekolah yang menyediakannya.

Walau apa pun pilihan pelajar kelak, membuat persediaan yang sewajarnya adalah sangat digalakkan agar pelajar dapat menghadapi peperiksaan dalam keadaan bersedia dan bersemangat. Ini amat diperlukan supaya pelajar tidak merasa menyesal di kemudian hari. Dengan persediaan yang bagus dan sewajarnya, pelajar juga dapat mengelakkan diri dari berada dalam tekanan yang boleh mengganggu konsatrasi pelajar semasa menduduki peperikssan.

Dengan wujudnya bahan seperti ini, ia dapat memudahkan dan membantu pelajar dalam membuat persediaan. Latihan dan nota yang pelbagai dapat membantu pelajar untuk belajar memahami dan mengingati perkara penting dalam topik yang dipelajar semasa di sekolah. Koleksi kertas soalan peperiksaan yang lepas juga sangat membantu dalam memberi gambaran terhadap kertas soalan dan suasana peperiksaan sebenar.

Semoga dengan perkongsian ini dapat mendatangkan manfaat dan dapat membantu para guru, ibu bapa serta pelajar dalam menuntut ilmu demi menjamin masa depan yang lebih gemilang. Silakan kongsi artikel ini bersama rakan-rakan lain juga ya. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

  • mrsm kimia 2018 trial