Soalan Peperiksaan SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSM TINGKATAN 4 PENDIDIKAN MORAL

SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSM TINGKATAN 4 PENDIDIKAN MORAL

1061

Soalan peperiksaan bagi peringkat sekolah menengah agak berbeza dari sekolah rendah mengikut silibus yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Bagi sekolah menengah, Kementerian Pendidikan telah menetapkan penggunaan KSSM atau Kurikulum Standard Sekolah Menengah. Pelajar akan mengambil ujian bagi beberapa mata pelajaran asas yang wajib dan beberapa mata pelajaran lainnya sebagai subjek elektif.

Peperiksaan bukan sahaja menjadi kayu ukur dalam menilai prestasi pencapaian murid tetapi juga guru yang bertugas mendidik pelajar. Berdasarkan ujian ini, prestasi yang diperoleh akan menjadi penunjuk pada keberkesanan teknik atau apa-apa cara yang digunakan oleh guru untuk mengajar murid.

Proses pembelajaran bukan berlaku di bangku sekolah sahaja. Kita telah melalui fasa pembelajaran sejak dari kecil sehinggalah ke akhir hayat kita. Setiap apa yang dilalui dalam hidup adalah satu fasa pembelajaran terhadap sesuatu yang baru.

Pastinya adik-adik rasa gementar dan gelisah untuk menghadapi peperiksaan yang mendatang. Oleh itu, admin kongsikan beberapa tips yang adik-adik boleh amalkan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan.

TIPS BERSIAP SEDIA MENGHADAPI PEPERIKSAAN :

  1. Jangan biasakan diri untuk ulangkaji pelajaran last minute. Buat persiapan awal dan jadual waktu ulangkaji yang bersesuaian.
  2. Amalkan ulangkaji bersama rakan-rakan supaya dapat berkongsi maklumat, teknik dan nota yang lebih pelbagai. Ini dapat membantu meningkatkan daya ingatan maklumat penting dari sudut pandangan yang berbeza.
  3. Sediakan nota ringkas yang padat. Buat rumusan yang ringkas untuk setiap topik yang dipelajari.
  4. Jaga pemakananan dan jaga kesihatan.
  5. Minta restu ibu bapa dan guru sebelum menduduki peperiksaan.

Oleh itu, para pendidik, ibu bapa serta pelajar sendiri boleh mencari tahu apa-apa jenis aktiviti yang boleh meransang penggunaan kedua-dua belah otak supaya dapat meningkatkan prestasi pelajar dalam pembelajaran.

Disini admin kongsikan SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSM TINGKATAN 4 PENDIDIKAN MORAL untuk membantu para guru dan ibu bapa yang dalam masa yang sama membantu pelajar membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan kelak

Semoga dengan perkongsian SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSM TINGKATAN 4 PENDIDIKAN MORAL dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSM TINGKATAN 4 PENDIDIKAN MORAL :

  • 0101 241651754-Peperiksaan-Akhir-Tahun-Form-4-Pendidikan-Moral
  • 0102 p-moral-k1-tingkatan-4-pat-2011-selangor-z
  • 0103 UAT-Pend-Moral-Tingkatan-4
  • 0104 232771855-SOALAN-PEPERIKSAAN-PENDIDIKAN-MORAL-TINGKATAN-4
  • 0105 PendMoral