Soalan Peperiksaan SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 6 TEKNOLOGI MAKLUMAT & KOMUNIKASI

SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 6 TEKNOLOGI MAKLUMAT & KOMUNIKASI

108

Peperiksaan dibuat bukan semata-mata untuk menentukan pencapaian atau prestasi murid. Ia juga bertindak sebagai penentu setiap sesi pembelajaran yang dijalankan itu berjaya atau tidak. Peperiksaan juga bertindak sebagai pencetus motivasi diri dalam kalangan murid untuk berusaha keras dan mempertingkatkan kecemerlangan dalam pelajaran. Dengan adanya peperiksaan, murid akan lebih cenderung untuk focus dalam pembelajaran dan dengan itu dapat memastikan mereka lebih mudah memahami setiap topik yang dibincangkan. Peperiksaan bertindak sebagai ujian untuk melihat sejauh mana pemahaman mereka terhadap topik yang telah dipelajari.

Proses pembelajaran bukan berlaku di bangku sekolah sahaja. Kita telah melalui fasa pembelajaran sejak dari kecil sehinggalah ke akhir hayat kita. Setiap apa yang dilalui dalam hidup adalah satu fasa pembelajaran terhadap sesuatu yang baru.

Bagaimanakah cara menghasilkan pelajar yang cemerlang? Admin kongsikan tips menghasilkan pelajar cemerlang yang dikongsikan oleh Datuk Dr.Haji Fadzilah Kamsah.

Ia mungkin bukan sesuatu yang mudah tetapi ia juga bukanlah sesuatu yang mustahil untuk dicapai sekiranya kita menggunakan cara dan teknik yang betul. Ada banyak cara untuk membentuk generasi pelajar cemerlang contohnya :

 • membuat jadual ulangkaji pelajaran minimum 3jam sehari atau maksima 20jam seminggu tidak termasuk kerja rumah
 • belajar dalam persekitaran yang kondusif seperti :
 • tiada gangguan bunyi
 • sumber cahaya yang baik dan jelas
 • tampal slogan atau apa-apa yang boleh meningkatkan motivasi pelajar
 • kerusi dan meja menghadap kiblat
 • focus pada sesuatu perkara dengan konsisten

Oleh itu, para pendidik, ibu bapa serta pelajar sendiri boleh mencari tahu apa-apa jenis aktiviti yang boleh meransang penggunaan kedua-dua belah otak supaya dapat meningkatkan prestasi pelajar dalam pembelajaran.

Disini admin kongsikan SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 6 TEKNOLOGI MAKLUMAT & KOMUNIKASI untuk membantu para guru dan ibu bapa yang dalam masa yang sama membantu pelajar membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan kelak

Semoga dengan perkongsian SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 6 TEKNOLOGI MAKLUMAT & KOMUNIKASI dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 6 TEKNOLOGI MAKLUMAT & KOMUNIKASI  :

 • Ujian-Akhir-Tahun-KSSR-Tahun-6-TMK-Set1
 • Ujian-Akhir-Tahun-KSSR-Tahun-6-TMK-Set2
 • Ujian-Akhir-Tahun-KSSR-Tahun-6-TMK-Set3
 • Ujian-Akhir-Tahun-KSSR-Tahun-6-TMK-Set4