Soalan Peperiksaan SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI TERENGGANU

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI TERENGGANU

71

Tidak kira apa jua mata pelajaran yang akan anda hadapi dalam peperiksaan, anda perlu belajar untuk memahami kehendak soalan dengan baik. Fahami apa yang soalan minta, berikan apa yang diminta dengan jelas dan cukup tanpa ada lebih dan kurang.

Jawapan yang diberi mestilah menepati ciri-ciri soalan dan lengkap dengan penjelasan yang sempurna. Jangan menjawab ala kadar atau seperti melepas batu di tangga. Mata pelajaran Bahasa Melayu adalah salah satu mata pelajaran paling mudah untuk anda skor dengan cemerlang sekiranya anda tahu apa yang anda perlu berikan semasa menjawab soalan.

Walaupun soalan dan jawapan adalah berbentuk esei, anda tidak boleh sewenang-wenangnya menulis tanpa ada panduan, dan penjelasan yang relevan dan berkait dengan soalan. Ia memerlukan struktur jawapan yang berada pada landasan yang betul tanpa terpesong atau tersasar dari kehendak soalan. Ulang baca soalan jika perlu supaya anda benar-benar faham apa yang disoal.

Di sini admin ingin kongsikan koleksi SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 untuk membantu anda mengulangkaji dan membuat persiapan dengan lebih cemerlang.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

BM-TERENGGANU