Soalan Peperiksaan Contoh Soalan Ujian Mac Sains Tahun 6

Contoh Soalan Ujian Mac Sains Tahun 6

1246

Soalan Ujian Mac Sains Tahun 6

Contoh Soalan Ujian Mac Sains Tahun 6. Soalan ujian Mac bagi mata pelajaran Sains ini khas untuk para guru yang ingin melakukan penilaian kepada murid. Mata pelajaran Sains merupakan mata pelajaran yang berdasarkan fakta, sains dan teknologi.

Dengan perkembangan Sains dan Teknologi, para murid didedahkan dengan mata pelajaran Sains ini kerana mereka merupakan sumber tenaga yang akan menjurus ke arah sains dan teknologi untuk perkembangan negara.

Dalam mata pelajaran Sains ini, para guru dapat menerapkan fakta dan konsep berkaitan sains secara langsung meningkatkan daya pemikiran murid dan terdapat juga nilai murni yang diterapkan di dalam mata pelajaran ini.

Kepentingan Sains

Sains merupakan pembelajaran yang berdasarkan fakta dan konsep yang memberikan banyak faedah kepada manusia dalam pelbagai bidang. Seperti yang kita tahu sekarang ini, wabak Covid-19 menular di seluruh dunia dan pelbagai jenis vaksin telah dicipta bagi menyekang penularan wabak ini. Dalam mencipta sejenis vaksin, ilmu Sains dan teknologi amat diperlukan melalui kajian-kajian saintifik untuk menyelesaikan masalah penyakit ini.

Oleh itu, kita perlu memanfaatkan ilmu Sains untuk mencapai kemajuan negara dalam pelbagai bidang dari setiap sudut kehidupan.

Berikut adalah kepentingan sains dan teknologi:-

 1. Memudahkan interaksi dan komunikasi sesama manusia
 2. Memberi banyak sumbangan kepada industri kesihatan
  • Seperti pembuatan vaksin, ubat-ubatan
 3. Memberi perkembangan dalam sektor pendidikan
  • Pembelajaran secara online
 4. Membantu dalam memulihara dan memelihara alam sekitar
  • Membantu meningkatkan hasil sumber pertanian seperti agrikultur, hortikultur dan sebagainya
 5. Memudahkan manusia bergerak dari satu tempat ke tempat lain

Dapatkan “Soalan Ujian Mac Sains Tahun 6” di sini


Pada artikel ini, kami ingin kongsikan contoh soalan bagi ujian Mac untuk mata pelajaran Sains yang mengandungi kertas satu (1) dan kertas dua (2). Kami juga memberikan skema jawapan bagi kedua-dua kertas Sains ini. Guru-guru bebas untuk mengubahsuai dan membuat penambahbaikan soalan yang dikongsikan mengikut tahap keupayaan murid-murid bagi mata pelajaran Sains ini.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’ dan ‘DOC’

Download : Link Download disini

 • Ujian Mac Sains Kertas 1 Tahun 6
 • Ujian Mac Sains Kertas 2 Tahun 6
 • Jawapan Ujian Mac Sains Kertas 1 & Kertas 2

Menguasai mata pelajaran Sains

Mata pelajaran Sains merupakan mata pelajaran yang seronok dan menarik apabila kita faham apa yang dipelajari.

Berikut adalah beberapa langkah dan cara yang boleh membantu murid memahami dan menguasai mata pelajaran Sains:-

 • Sentiasa melakukan ulangkaji dan mengingat kembali apa yang dipelajari selalu
  • Bertanya dengan guru sekiranya ada kesulitan dalam memahami sesuatu perkara dalam topik tertentu
 • Belajar Sains sentiasa
  • Cuba mengaitkan apa yang dipelajari di dalam kelas dengan dunia luar
 • Praktis menjawab semua bentuk soalan
  • Membuat soalan objektif dan soalan subjektif mengikut format yang betul dan cuba berfikir secara mendalam ketika menjawab soalan
 • Membuat soalan-soalan tahun lepas
  • Apabila jika murid selalu membuat soalan-soalan sebegini, maka murid akan mahir dan sedikit sebanyak dapat menguasai ilmu Sains

Perkongsian Bermanfaat

Diharapkan, artikel kami yang dikongsikan pada kali ini berkaitan dengan Soalan Ujian Mac Sains Tahun 6 dapat membantu semua guru di luar sana sebagai panduan dan sumber rujukan untuk membuat soalan ujian Mac bagi mata pelajaran Sains. Sekiranya guru ingin mengubahsuai dan membuat penambahbaikan soalan, anda bebas melakukannya mengikut kreativiti anda sendiri. Semoga lebih ramai murid akan dapat memahami dan seronok dalam mempelajari ilmu Sains ini dimana dapat memberi sumbangan terhadap kemajuan negara.

Sebelum ini, kami ada membuat perkongsian berkaitan soalan bagi mata pelajaran Sains seperti Ujian Diagnostik Sains Kertas 1 & 2 Tahun 6 sebagai panduan kepada guru untuk melaksanakan ujian atau peperiksaan di sekolah mereka.