Soalan Peperiksaan Contoh Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6

Contoh Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6

810

Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6

Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6. Contoh soalan ujian Mac Sejarah ini dikongsikan kepada guru mata pelajaran Sejarah. Sejarah merupakan mata pelajaran berdasarkan fakta sepenuhnya. Sejarah adalah penemuan dan pengumpulan data maklumat daripada masa lampau yang mempunyai nilai-nilai perlu diambil sebagai iktibar.

Mata pelajaran Sejarah mengandungi topik-topik yang memerlukan murid mempunyai pengetahuan am yang mendalam dan baik untuk mengingati fakta-fakta berkaitan Sejarah. Dalam era pemodenan dengan kemajuan teknologi pada saat ini, generasi muda sudah semakin melupai perkara-perkara berkaitan Sejarah.

Justeru itu, sebagai warganegara Malaysia kita harus sentiasa memupuk dan menerapkan kepentingan-kepentingan sejarah kepada generasi zaman agar mereka dapat menghargai sejarah negara kita. Bak kata pepatah “bagai kacang melupakan kulit”, pepatah ini perlu dijauhi oleh kita dan generasi sekarang.

Dapatkan “Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6” di sini

Pada artikel ini, kami ingin kongsikan contoh soalan bagi ujian Mac untuk mata pelajaran Sejarah yang terdiri daripada dua contoh set soalan Sejarah. Guru-guru dibenarkan untuk membuat penambahbaikan soalan-soalan berdasarkan tahap pencapaian murid-murid bagi mata pelajaran Sejarah ini.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’ dan ‘DOC’

Download : Link Download disini

 • Contoh 1 Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6
 • Contoh 2 Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6

Kepentingan Sejarah kepada generasi muda

Bagi menghasilkan masyarakat yang mempunyai jati diri bersahsiah dan mementingkan keamanan negara, kita harus sentiasa mengekalkan maklumat sejarah-sejarah di negara kita agar tidak ditenggelami oleh arus pemodenan.

 • Memupuk semangat patriotik dalam diri masyarakat Malaysia
  • Menghormati lagu negara, jalur gemilang dan rukun negara
 • Menghargai jasa-jasa pejuang negara zaman dahulu yang bertungkus lumus mendapatkan kemerdekaan negara kita
 • Menyemai sifat perpaduan dalam diri generasi muda
  • Negara kita terdiri dari masyarakat berbilang kaum, amat penting untuk kita saling menghormati sesama kaum dan bangsa
  • Kestabilan dan keamanan negara bergantung kepada rakyat yang bertoleransi mementingkan nilai perpaduan untuk menjaga keamanan negara
 • Mengambil iktibar dan pengajaran dari peristiwa sejarah yang lampau
  • Sentiasa berusaha menjaga nama baik negara
  • Menjaga tanah bumi Malaysia daripada dijajah pihak asing
 • Menghargai budaya, warisan dan tradisi negara
  • Memelihara budaya dan tradisi yang terdapat di negara ini agar dapat diperkenal dari generasi ke generasi seterusnya
  • Memperkenalkan budaya, warisan ke mata dunia

Seperti kita tahu, mata pelajaran Sejarah merupakan mata pelajaran wajib LULUS dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Justeru, dengan mempelajari sejarah kita dapat menerapkan nilai-nilai murni serta menjadi individu yang mempunyai jati diri yang teguh, berwawasan untuk menjaga keamanan negara. Hal ini kerana, generasi muda inilah merupakan pelapis negara untuk memimpin negara pada masa akan datang.

Perkongsian Bermanfaat

Pada kali ini, artikel yang kami dikongsikan ialah berkaitan dengan Soalan Ujian Mac Sejarah Tahun 6 untuk memudahkan semua guru di luar menyediakan soalan-soalan ujian Mac bagi mata pelajaran Sains. Guru-guru diberi kebebasan untuk mengemaskini atau membuat penambahbaikan soalan. Diharap generasi muda terutamanya murid dapat memahami dan menghargai topik-topik yang terdapat dalam mempelajari Sejarah kerana ianya penting untuk memastikan keamanan negara. Dalam menghasilkan generasi muda yang berwawasan, patriotik dan bertoleransi sesama kaum, mereka perlulah memahami dan menghargai sejarah negara kita.

Kami ada berkongsi sebelum ini artikel mengenai pendidikan berkaitan soalan bagi mata pelajaran Sains dan Bahasa Inggeris seperti Soalan Ujian Mac Sains Tahun 6 dan Bahan Pendidikan Tahun 1 : Bahasa Inggeris untuk dijadikan rujukan dan panduan kepada pihak pentadbiran terumatanya guru dalam menjalankan ujian atau penilaian di sekolah.