Buku Panduan & Pengurusan Download Percuma Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023

Download Percuma Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023

1218

Download Percuma Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023. Untuk pengetahuan guru-guru yang mencari bahan pengajaran sekolah dan menyediakan tugasan untuk murid-murid sekolah. Anda boleh dapatkan bahan dan fail pengurusan sekolah percuma di sini!

Buat para guru yang bertugas dalam kegiataan kokurikulum, anda boleh merujuk dan  mendapatkan bahan pendidikan di Sistem Guru Online. Selain itu, kami juga akan terus memuat naik input-input terbaharu mengenai pendidikan bagi membantu anda dalam tugasan harian sebagai seorang guru.

Melalui penyediaan maklumat pendidikan kami akan dapat membantu memudahkan guru dan melancarkan kerja-kerja pengajaran guru. Oleh itu, dinasihatkan guru merujuk kepada latihan-latihan dan maklumat yang kami sediakan secara percuma bagi membantu memudahkan urusan pendidikan guru-guru untuk sekolah.

Bagi memudahkan urusan guru, disini Sistem Guru Online menyediakan antaranya kegiatan ko-kurikulum , latihan-latihan soalan peperiksaan, fail pengurusan, bahan pengajaran, buku teks mata pelajaran dan kandungan yang akan memudahkan urusan anda dalam melaksanakan program dan memastikan aktiviti pengajaran berjalan mengikut perancangan.

Oleh itu, disini kami dari sistem guru online, ingin memudahkan urusan guru dan menyokong usaha guru memberikan pendidikan yang terbaik kepada anak murid. Kami menyediakan anda Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023Anda boleh ikuti dan mendapatkan Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023 Kepada Guru-Guru  dibawah.

Download Percuma Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023

Khas kepada guru yang memerlukan bahan pengajaran dalam pendidikan awal kanak-kanak, kami menyediakan Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023  kepada anda  secara Percuma.

Untuk dapatkan bahan tersebut, anda boleh “Muat Turun” kandungan bahan tersebut didalam file berbentuk PDF :

Muat Turun : Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023 – Set 1

Muat Turun : Manual Pengurusan Kokurikulum 2022/2023 – Set 2

Untuk makluman guru-guru, Kami dari sistem guru online menyediakan bahan pengajaran kepada pelbagai peringkat guru bermula dari tadika, sekolah rendah, dan sekolah menengah. Untuk memudahkan urusan guru, anda boleh rujuk dan cari bahan pengajaran di telegram rasmi kami > Sistem Guru Online <

Dapatkan Juga:

Ringkasan Penggunaan Manual Pengurusan Kokurikulum

Guru-guru yang mengetuai kegiatan ko-kurikulum sekolah wajar untuk merujuk dan menggunapakai manual pengurusan ko-kurikulum. Ini adalah kerana melalui penetapan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menetapkan kegiatan ko-kurikulum haruslah mengikuti piawaian KPM.

Melalui manual pengurusan ko-kurikulum akan dapat memudahkan dan melancarkan urusan para guru seiring dengan ketetapan Kementerian Pendidikan Malaysia. Bagi mencapai matlamat sebenar kegiataan ko-kurikulum, guru harus mengadakan sesuai dengan saranan manual pengurusan ko-kurikulum.

Matlamat

Melahirkan generasi yang seimbang, sihat, cerdas, berdaya tahan, berdaya saing, berakhlak dan berketrampilan dengan tumpuan kepada mencungkil, memupuk, mengembang dan memantapkan minat, serta bakat yang ada pada setiap individu bagi mengukuhkan aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek

Objektif

1. Memberi peluang seluas-luasnya kepada penglibatan pelajar supaya mereka memperolehi pengetahuan tentang fungsi dan peranan.

2. Menggunakan dan menggalakkan penyertaan aktif dan sungguh-sungguh untuk membentuk sifat tanggungiawab, rajin berusaha, dan perasaan bangga atas kejayaan diri dan sekolah.

3. Menggunakan kokurikulum untuk menyokong pembelajaran, membina perasaan yakin diri dan watak mulia serta membolehkan hubungan dua hala di antara persekolahan pelajar dengan alam masyarakat sekitar.

4. Membina imej sekolah sebagai sekolah berwatak melalui kejayaan kokurikulum yang cemerlang

Kesimpulannya, kegiatan ko-kurikulum merupakan kegiatan yang penting dalam membina jati diri pelajar. Melalui manual pengurusan, ia akan memacu dan memastikam matlamat kegiataan ko-kurikulum itu tercapai. Guru-guru boleh mengambil inisiatif daripada manual tersebut dan menjayakan kegiatan ko-kurikulum di peringkat sekolah.