Buku Panduan & Pengurusan Himpunan Bahan Berkaitan Urusan Majlis,Perancangan Strategik Dan Lantikan PIBG Di Sekolah l...

Himpunan Bahan Berkaitan Urusan Majlis,Perancangan Strategik Dan Lantikan PIBG Di Sekolah l Dapatkan Secara Percuma!

137

Himpunan Bahan Berkaitan Urusan Majlis,Perancangan Strategik Dan Lantikan PIBG Di Sekolah. Mesyuarat PIBG merupakan acara majlis yang penting di sekolah. Melalui Persatuan Ibu Bapa Dan Guru (PIBG) akan memacu sesebuah sekolah ke arah yang lebih teratur dan sistematik. Oleh itu, Majlis mesyuarat PIBG yang diadakan di sekolah mestilah berbentuk formal dan mempunyai agenda dalam urusan hal ehwal PIBG di sekolah.

Untuk memudahkan urusan para guru dalam membuat persiapan bagi mengacara majlis mesyuarat PIBG di sekolah, kami dari Sistem Guru Online menyediakan beberapa bahan yang diperlukan oleh guru-guru samaada dalam urusan rasmi sekolah, bahan pengajaran sekolah rendah dan menengah, kami juga ada menyediakan beberapa format atau tatacara dalam apa-apa urusan/aktivit melibatkan sekolah. Bagi mendapatkan Himpunan Bahan Berkaitan Urusan Majlis,Perancangan Strategik Dan Lantikan PIBG Di Sekolah secara percuma, anda boleh ikuti dibawah.

Himpunan Bahan Berkaitan Urusan Majlis,Perancangan Strategik Dan Lantikan PIBG Di Sekolah l Dapatkan Secara Percuma!

Khas kepada guru yang memerlukan dan membuat persiapan bagi mengacara majlis mesyuarat PIBG, kami menyediakan kepada anda Himpunan Bahan Berkaitan Urusan Majlis,Perancangan Strategik Dan Lantikan PIBG Di Sekolah.

Untuk dapatkan bahan tersebut, anda boleh “Muat Turun” kandungan himpunan bahan tersebut didalam file berbentuk PDF :

1.Teks Ucapan Perasmi PIBG Dan Penyerahan Bantuan Awal Persekolahan

Free Download Boleh Edit Di Sini :

https://tcerfiles.com/s/YczfqQG6F1NNG864

2. Surat Lantikan AJK PIBG

Free Download Boleh Edit Di Sini :

https://tcerfiles.com/s/YXlsMIpAtY8Xa428

3. Perancangan Strategik PIBG

Free Download Boleh Edit Di Sini :

https://tcerfiles.com/s/uEIri8EachjoL157

4. Teks Pengacara Majlis Mesyuarat PIBG

Free Download Boleh Edit Di Sini :

https://tcerfiles.com/s/bQHFek0V1VVAJ541

Untuk para guru sekalian, jikalau anda mempunyai beberapa permintaan atau request beberapa bahan pengajaran. Anda boleh merujuk dan membuat carian di telegram rasmi kami Sistem Guru Online > https://telegram.me/sistemguruonline

Usaha Bersama Ibu Bapa Dan Guru-Guru Menjamin Keberhasilan Sistem Pendidikan Di Sekolah

Anak-Anak Ibarat Kain Putih..

Begitulah boleh diibaratkan kepada anak-anak. Anak-anak perlu dibentuk dan dijaga pertumbuhannya agar kelak mereka menjadi insan yang berguna kepada masyarakat dan negara.

Dalam membentuk anak-anak , antara yang memainkan peranan penting adalah Ibu bapa dan guru. Anak-anak perlu didik diberi perhatian dan kasih sayang. Sememangnya adalah berbeza antara curahan kasih dari ibu bapa dan seorang guru. Diri anak-anak adalah suci, ibu bapa dan guru perlu mempunyai sepakat dalam mendidik dan menjaga anak-anak.

Di rumah ibu bapa boleh mengajar dan mendidik anak-anak mengenai perilaku dan akhlak yang baik. Manakala di sekolah seorang guru boleh mengajar mengenal kehidupan dan suasana pembelajaran yang baik. Anak-anak  memerlukan minda yang mempunyai sifat ingin tahu, berpengetahuan agama dan lain-lain elemen berupa didikan. Ini adalah kerana anak-anak perlu diacu diasuh dari kecil mengenal kebaikan dan sentiasa berada kebaikan.

Anak-anak yang punya akhlak baik akan menjadi seorang anak yang soleh/solehah dan mampu memberi manfaat kepada masyarakat dan negara kelak.

Urusan PIBG Sekolah, Tanggungjawab Ibu Bapa Dan Guru Untuk Anak-Anak

Di sekolah samaada sekolah Rendah dan Menengah mempunyai organisasi tersendiri antara ibu bapa dan guru-guru. Saranan daripada kementerian Pendidikan Malaysia, PIBG merupakan jalan untuk ibu bapa dan guru-guru mencapai kata sepakat dalam mengurus hal ehwal anak-anak. Anak-anak yang mendapat pendidikan di sekolah merupakan aset untuk masa hadapan negara yang lebih cerah. Oleh itu, ayuh bersatu hati dibawah payung PIBG Sekolah anak-anak.