Buku Panduan & Pengurusan Himpunan DSKP Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM)

Himpunan DSKP Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM)

16314

Himpunan DSKP Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM). Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pada kali ini, admin mengongsikan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) bagi kurikulum baru dilaksanakan bermula pada tahun lalu (2017) iaitu Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) menggantikan Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) untuk dimuat turun.

Umum sedia maklum, DSKP ialah satu dokumen yang mengintegrasikan kurikulum dan pentaksiran. DSKP menyenaraikan Standard Kandungan (SK), Standard Pembelajaran (SP) dan Standard Prestasi (SPi) dan kurikulum yang baru dilaksanakan ini iaitu KSSM dilaksanakan secara berperingkat di semua sekolah menengah iaitu seperti berikut:

  1. TINGKATAN 1 (2017)
  2. TINGKATAN 2 (2018)
  3. TINGKATAN 3 (2019)
  4. TINGKATAN 4 (2020)
  5. TINGKATAN 5 (2021)

DSKP ini adalah terkini daripada Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia iaitu semua DSKP ini telah ditambahkan kod ISBN. Setakat ini, KSSM hanya tersedia untuk DSKP bagi Tingkatan 1, Tingkatan 2 dan Tingkatan 3 (untuk tujuan penyebarluasan). Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun DSKP ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah:

Dapatkan “Himpunan DSKP Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM)” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Himpunan DSKP Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM)

  1. TINGKATAN 1 (DIGUNAKAN MULAI TAHUN 2017)
  2. TINGKATAN 2 (DIGUNAKAN MULAI TAHUN 2018)
  3. TINGKATAN 3 (DIGUNAKAN MULAI TAHUN 2019)

 

 

Semoga perkongsian pada kali ini iaitu Himpunan DSKP Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) sedikit sebanyak memberikan manfaat buat kita semua. Teruskan menyokong kami di Sistem Guru Online, Komuniti Pendidikan Malaysia.