SPM Kertas Percubaan SPM Sejarah Negeri Sembilan 2020 & Skema Jawapan

Kertas Percubaan SPM Sejarah Negeri Sembilan 2020 & Skema Jawapan

370

kertas percubaan spm sejarah negeri sembilan 2020

Kertas Percubaan SPM Sejarah Negeri Sembilan 2020 & Skema Jawapan ini merupakan soalan yang dikhususkan kepada pelajar Tingkatana 5 dalam menghadapi peperiksaan Sejarah SPM pada tahun ini.

Seperti yang sedia maklum, kertas peperiksaan SPM Sejarah mempunyai tiga jenis kertas iaitu Kertas 1, Kertas 2 dan Kertas 3. Kertas 1 umumnya berkenaan dengan soalan-soalan objektif tentang fakta-fakta sejarah, manakala kertas 2 mempunyai soalan subjektif dan kertas 3 pula mempunyai soalan yang memerlukan pelajar menulis dan menghuraikan fakta sejarah dengan sebaiknya.

Antara kaedah yang sering digemari oleh para pelajar adalah dengan menggunakan akronim dalam mengingati sesuatu fakta. Selain itu, pelajar juga digalakkan untuk menghasilkan peta minda sendiri setelah mempelejari sesuatu topik. Senaraikan isi-isi penting dan jika ingin menuliskan huraiannya, gunakan perkataan yang ringkas bagi mengelakkan peta minda menjadi berselerak.

Dapatkan “Kertas Percubaan SPM Sejarah Negeri Sembilan 2020 & Skema Jawapan” di sini


Di sini kami sediakan bahan yang boleh dijadikan sebagai bahan ulangkaji semasa sesi PDPR bagi guru-guru yang ingin melihat tahap penguasaan pelajar berkenaan dengan mata pelajaran Sejarah. Ibu bapa juga digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai bahan ulangkaji dan latihan tambahan kepada anak-anak semasa di rumah.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : 

SUBJEK

SOALAN & SKEMA

 

SOALAN
PERCUBAAN PEPERIKSAAN SPM SEJARAH NEGERI SEMBILA 2020

  SOALAN KERTAS 1,   SOALAN KERTAS 2 & SOALAN KERTAS 3

 

 

  SKEMA KERTAS 1, SKEMA KERTAS 2 & SKEMA KERTAS 3

 

 

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Kertas Percubaan SPM Sejarah Negeri Sembilan 2020 & Skema Jawapan ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan untuk pelajar dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat membantu pelajar dalam mengulangkaji dan melakukan latihan berdasarkan format kertas peperiksaan SPM.

Di dalam perkongsian yang lepas, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan untuk pelajar SPM. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman sesawang Sistem Guru Online. Di dalam laman sesawang ini juga menyediakan informasi terkini mengenai isu-isu semasa seperti isu pendidikan, bantuan kerajaan dan banyak lagi informasi bermanfaat untuk para guru, ibu bapa dan orang awam.