SPM KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 BIOLOGI NEGERI TERENGGANU

KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 BIOLOGI NEGERI TERENGGANU

350

Seperti kita sedia maklum, biologi mempunyai banyak fakta yang perlu diingati. Tetapi, ia tidaklah sesukar yang disangkakan memandangkan ia berkait rapat dengan kehidupan seharian kita. Walaupun begitu, admin ingin berkongsi beberapa tips yang boleh digunakan untuk membantu anda menguasai subjek ini dengan lebih baik.

Ada beberapa tips untuk anda lebih mudah mengingati dan menghafal konten atau point penting, seperit :

  1. Membuat nota grafik

Rajinkan diri untuk membuat nota grafik yang menarik dan kreatif tetapi seringkas yang boleh untuk menceritakan tentang fakta atau point penting di dalam setiap topik.

  1. Pengulangan bacaan

Lakukan aktiviti pengulangan bacaan pada 3 waktu berikut untuk memudahkan anda memahami dan mengingati fakta dan point penting.

  1. Sebelum sesi pembelajaran topik dimulakan.
  2. 24 jam selepas mempelajari topik tersebut.
  • 2 minggu selepas topik itu dipelajari.
  1. Lakukan juga nota ringkas untuk setiap sesi pengulangan bacaan dan tampalkan pada buku nota anda.

Di sini admin kongsikan soalan percubaan SPM 2022 untuk anda gunakan sebagai bahan ulangkaji dan latih tubi dalam membuat persiapan menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

TERENGGANU-BIO