Soalan Peperiksaan KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SAINS NEGERI MELAKA

KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SAINS NEGERI MELAKA

205

Penjagaan kesihatan juga amat penting bagi memastikan pelajar dapat menghadiri sesi pembelajaran dan peperiksaan tanpa masalah yang boleh menyebabkan pelajar hilang focus dan mengganggu prestasi. Perkara ini perlu dititikberatkan apabila anda membuat jadual belajar atau ulangkaji supaya anda tidak terlalu memberi tekanan dan memaksa diri sehingga memberi kesan yang tidak baik terhadap kesihatan.

Setiap pelajar mempunyai tahap stamina yang berbeza. Selain dari pelajar itu sendiri, guru juga perlu memberi perhatian terhadap prestasi dan tahap stamina pelajar supaya apa jua tugasan dan maklumat yang guru berikan tidak terlalu membebankan sehingga menyebabkan pelajar mengalami tekanan.

Ada pelajar yang mampu bertahan dan memberi konsentrasi sehingga 5-6 jam tanpa rehat. Tetapi ada juga pelajar yang hanya boleh memberi perhatian 2-3 jam dan memerlukan masa rehat di antara jam tersebut setidaknya 5-10 minit. Ia mungkin terlihat seperti sesuatu yang tidak penting, namun peranannya besar kerana stamina yang kuat akan memastikan minda juga dalam keadaan cerdas, begitu juga sebaliknya.

Kenalpasti juga beberapa jenis gangguan yang boleh menarik perhatian pelajar semasa sesi pembelajaran dijalankan seperti penggunaan telefon bimbit yang tidak terkawal, gangguan dari rakan sekelas dan lain-lainnya.

Di sini admin kongsikan soalan percubaan SPM 2022 untuk anda gunakan sebagai bahan ulangkaji dan latih tubi dalam membuat persiapan menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

MELAKA-SN