Soalan Peperiksaan KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SAINS NEGERI SEMBILAN

KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SAINS NEGERI SEMBILAN

68

Minda manusia adalah berbeza antara satu sama lain, bukan sahaja dari segi pemikiran tetapi juga dari segi ia aktif dan tidak aktif. Oleh itu, anda perlu mengenalpasti waktu minda anda paling aktif dan tidak aktif bagi memudahkan anda untuk memproses dengan baik apa yang diterima sama ada dari segi pembelajaran dan lainnya. Jika minda berada dalam keadaan lemah dan tidak aktif, ia akan memberi kesukaran dalam memproses dan juga akan mengganggu konsentrasi anda.

Bagi sesetengah pelajar, ada yang selesa belajar pada waktu siang hari kerana pada waktu itu, mindanya berada dalam keadaan yang aktif dan mudah menerima serta memproses apa-apa data yang dipelajari pada ketika itu. Pun begitu, ada juga sesetengah pelajar lainnya yang mindanya lebih aktif pada waktu malam atau awal pagi. Pada waktu ini, minda mereka lebih aktif dan mudah menerima apa-apa maklumat. Ini mungkin juga kerana suasana pada waktu itu yang kurang sibuk dan tidak terlalu bising serta lebih tenang memandangkan ramai orang yang sudah berehat atau tidur.

Walau apa pun waktu yang anda pilih, pastikan ia tidak mengganggu masa rehat dan masa tidur anda. Ini penting kerana sesibuk mana pun anda, masa rehat dan masa tidur amat penting bagi memastikan badan anda berada dalam keadaan baik, sihat dan kekal bertenaga untuk menempuh cabaran seterusnya. Badan yang sihat juga menjamin minda yang sihat. Pelajar memerlukan sekurang-kurangnya 5-6 jam sehari masa untuk tidur.

Atur masa anda dengan baik, pastikan masa untuk belajar, rehat dan tidur adalah cukup dan anda masih dapat mengawal situasi dengan baik.

Di sini admin kongsikan soalan percubaan SPM 2022 untuk anda gunakan sebagai bahan ulangkaji dan latih tubi dalam membuat persiapan menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

N9-SN