Soalan Peperiksaan KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SAINS NEGERI KELANTAN

KERTAS SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SAINS NEGERI KELANTAN

86

Pemilihan tempat belajar yang bersesuaian sangat memainkan peranan yang besar dalam memastikan setiap apa yang dipelajari dapat diterima dan difahami oleh minda. Tempat belajar yang selesa dan dalam keadaan yang baik dapat menjamin kestabilan emosi dan minda pelajar bagi menumpukan perhatian terhadap pembelajaran.

Mewujudkan tempat belajar yang selesa bukan sahaja perlu diaplikasikan di setiap sekolah tetapi juga di rumah. Sekiranya anda mempunyai tempat belajar yang selesa di rumah, anda seharusnya memanfaatkan ia dengan sebaik mungkin.

Bagaimanakah memilih tempat belajar yang baik?

  1. Pilih tempat belajar yang mempunyai ruang pencahayaan dan aliran pengudaraan yang baik. Ini perlu kerana ia dapat membantu dari segi penglihatan pelajar untuk lebih mudah melihat, membaca dan memahami apa yang dipelajari serta aliran udara yang baik dan segar akan membantu pelajar untuk bertenang dan lebih mudah memberi perhatian.
  2. Elakkan belajar di tempat yang boleh menyebabkan anda hilang focus dan mudah merasa bosan atau mengantuk contohnya seperti di bilik tidur. Jika anda tiada pilihan selain dari bilik tidur, pastikan anda tidak menghadap katil dan tempat belajar anda mempunyai sumber cahaya yang baik.
  • Sekiranya anda bukan jenis yang boleh bertoleransi dengan musik atau sebarang bunyi-bunyian, pilihlah tempat belajar yang sunyi dan jauh dari orang lain contohnya perpustakaan untuk menjamin keselesaan anda.
  1. Namun, jika anda seseorang yang perlukan sesuatu seperti musik bagi memastikan anda kekal segar dalam ulangkaji, pilihlah musik yang tidak terlalu rancak dan tidak juga terlalu perlahan agar ia tidak mengganggu konsentrasi anda.
  2. Juga amat disarankan jika anda dapat memilih tempat belajar yang mempunyai sumber rujukan yang mencukupi untuk membantu anda seperti perpustakaan awam atau perpustakaan sekolah.

Tempat belajar yang selesa bukanlah kemudahan yang mudah didapati oleh semua pelajar, pun begitu, sekiranya mampu, anda boleh cuba mewujudkan tempat belajar yang memberikan anda keselesaan untuk belajar dengan baik.

Di sini admin kongsikan soalan percubaan SPM 2022 untuk anda gunakan sebagai bahan ulangkaji dan latih tubi dalam membuat persiapan menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

KELANTAN-SN