Cerita Kanak-kanak Kisah Dongeng Singa dan Arnab untuk Cerita Kanak-Kanak

Kisah Dongeng Singa dan Arnab untuk Cerita Kanak-Kanak

433
Kisah Dongeng Singa dan Arnab untuk Cerita Kanak-Kanak

Kisah Dongeng Singa dan Arnab adalah salah satu cerita kanak-kanak yang sangat popular di sekolah. Cerita ini mengandungi pengajaran yang penting mengenai tamak dan kebijaksanaan dalam mengambil keputusan. Melalui cerita ini, kanak-kanak dapat belajar bahawa tamak boleh membawa kepada kehilangan segalanya.

Kisah Dongeng Singa dan Arnab untuk Cerita Kanak-Kanak

Kisah Dongeng Singa dan Arnab untuk Cerita Kanak-Kanak
Pada suatu masa dahulu, seekor singa telah beberapa hari berburu tanpa berjaya menangkap apa-apa untuk dimakan. “Nampaknya aku akan kelaparan lagi!” fikirnya.

Kemudian, dia ternampak seekor arnab sedang tidur di bawah pokok. Singa itu bergerak dengan senyap ke arah arnab, sambil berfikir, “Akhirnya! Di sini ada hidangan lazat menungguku!”

Dia hampir menangkap arnab itu apabila seekor anak rusa lalu berhampirannya. Singa itu berfikir, “Ini hidangan malam yang lebih menyelerakan!” Dia menoleh dan mula mengejar rusa itu. Bunyi bising mengejutkan arnab yang segera bangun dan melompat pergi.

Setelah lama mengejar, singa gagal menangkap rusa. Keletihan, dia kembali untuk mencari arnab tetapi mendapati arnab sudah pun melarikan diri.

“Alangkah bodohnya aku!” kata singa dengan perut yang berbunyi. “Padan mukaku kerana kehilangan makanan yang hampir menjadi habuanku, hanya kerana peluang untuk mendapat lebih!”

Pengajaran: Jangan menjadi tamak, atau kelak kamu akan kehilangan segalanya.

Kesimpulan Kisah Dongeng Singa dan Arnab untuk Kanak-Kanak

  • Kisah ini mengajar kita bahawa tamak tidak membawa kepada kebaikan.
  • Kebijaksanaan dalam membuat keputusan adalah penting.
  • Kadang-kadang, pilihan yang kita ambil boleh menyebabkan kita kehilangan peluang yang lebih baik.
  • Kita harus bersyukur dengan apa yang kita ada dan tidak terlalu tamak.