Kertas Lukisan Koleksi Bahan Mewarna Sempena Hari Raya Aidil Adha

Koleksi Bahan Mewarna Sempena Hari Raya Aidil Adha

431

koleksi bahan mewarna sempena hari raya aidil adha

Koleksi Bahan Mewarna Sempena Hari Raya Aidil Adha ini sesuai untuk dijadikan sebagai bahan mewarna oleh kanak-kanak semasa waktu lapang. Pada masa yang sama, ia dapat mendedahkan kepada kanak-kanak mengenai suasana perayaan Aidil Adha yang bermakna kepada umat islam.

Bahan mewarna ini juga boleh menjadi alat bantu mengajar oleh para guru. Mewarna memberikan pelbagai manfaat kepada kanak-kanak. Antaranya ialah, mewarna dapat membantu kanak-kanak meningkatkan kemahiran motor halus mereka. Motor halus melibatkan pergerakan otot kecil kanak-kanak. Otot kecil ini terdapat di pergelangan tangan, jari dan sebagainya.

Pergerakan otot-otot kecil ini adalah penting bagi membantu kanak-kanak menggenggam, menulis. Dengan melakukan aktiviti mewarna seperti bahan ini, mereka akan dapat menguatkan pergerakan otot kecil dan dapat membantu memudahkan urusan mereka seharian seperti memegang sudu untuk makan sendiri tanpa bantuan ibu bapa.

Dapatkan “Koleksi Bahan Mewarna Sempena Hari Raya Aidil Adha” di sini


Di sini kami sediakan bahan yang dapat digunakan oleh para guru sebagai bahan bantu mengajar kanak-kanak prasekolah. Ibu bapa juga digalakkan untuk muat turun bahan ini dan dicetak bagi kegunaan anak-anak semasa waktu lapang di rumah.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Lukisan mewarna Aidiladha

Kesimpulannya, mewarna memberikan banyak kelebihan kepada perkembangan kanak-kanak samaada secara fizikal dan mental. Aktiviti mewarna juga boleh menjadi salah satu terapi kepada kanak-kanak mahupun dewasa. Gunakanlah bahan mewarna jika terdapat masa yang terluang.

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Koleksi Bahan Mewarna Sempena Hari Raya Aidil Adha ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang menarik kepada murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan juga agar bahan ini dapat merangsang kreativiti kanak-kanak dengan lebih baik.

Pada perkongsian lepas, kami ada berkongsi beberapa bahan menarik untuk kanak-kanak prasekolah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan yang berguna untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga menyediakan informasi terkini mengenai isu semasa, bantuan kerajaan dan sebagainya.