Latihan LATIHAN BAHASA MELAYU TAHUN 6 + SKEMA JAWAPAN

LATIHAN BAHASA MELAYU TAHUN 6 + SKEMA JAWAPAN

2787

Kemahiran menulis karangan bukanlah satu kemahiran yang mudah untuk dipupuk. Penggunaan perkataan yang bersesuaian bagi menggambarkan penceritaan dengan jelas kepada pembaca adalah satu perkara yang agak sukar dilakukan jika kita tidak memahami konsep penceritaan yang dikehendaki serta definisi perkataan yang betul.

Seringkali pelajar melakukan kesilapan dalam pemilihan tatabahasa yang bagus untuk menjadikan jalan cerita sebuah karangan menarik dan mudah difahami. Tidak kira apa jenis karangan yang dikehendaki, pelajar perlu tahu pemilihan tatabahasa yang betul. Ia mungkin terlihat seperti kesilapan kecil namun jika ia dihimpunkan dalam sebuah karangan, berkemungkinan markah yang ditolak agak tinggi.

Mengajar teknik yang betul dalam menulis karangan dari usia muda adalah sangat penting supaya pelajar dapat membuat rangka karangan dalam minda sebaik sahaja mendapat tajuk karangan yang diperlukan. Setiap jenis karangan mempunyai teknik yang tertentu dalam penulisannya. Oleh itu, admin kongsikan koleksi latihan ini dalam membantu pelajar untuk lebih mudah memahami dan menulis karangan. Koleksi yang admin kongsikan ini terbahagi kepada beberapa bahagian.

Semoga dengan perkongsian ini dapat mendatangkan manfaat dan dapat membantu para guru, ibu bapa serta pelajar dalam menuntut ilmu demi menjamin masa depan yang lebih gemilang. Silakan kongsi artikel ini bersama rakan-rakan lain juga ya. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

  • Kertas Model
  • Kertas Model_Jawapan