Modul Modul Kemahiran Asas TMK Tahun 1- Modul Perisian Pelayar Web

Modul Kemahiran Asas TMK Tahun 1- Modul Perisian Pelayar Web

242

 

Modul Kemahiran Asas TMK Tahun 1- Modul Perisian Pelayar Web ini bersumberkan Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia untuk kegunaan guru dan murid Tahun 1.

Pengenalan

Modul Kemahiran Asas TMK ialah modul yang mengandungi kemahiran asas TMK yang perlu dikuasai oleh murid untuk melaksanakan Modul Aplikasi. Bagi murid yang masih belum menguasai kemahiran TMK, murid akan menggunakan Modul Kemahiran Asas yang bertepatan dengan kemahiran dalam Modul Aplikasi yang digunakan oleh guru pada hari tersebut. Guru hendaklah membimbing murid dengan menggunakan Modul Kemahiran Asas yang disediakan.

Modul Kemahiran Asas yang akan dilaksanakan oleh murid Tahun 1 mulai 2017 adalah terdiri daripada 5 modul seperti berikut:

  1. Modul Perisian Microsoft PowerPoint
  2. Modul Perisian Microsoft Word
  3. Modul Perisian Microsoft Paint
  4. Modul Sound Recorder
  5. Modul Pelayar Web

Modul Kemahiran Asas yang disediakan dilaksanakan dalam peruntukan waktu mata pelajaran sedia ada. PdP boleh dilaksanakan di makmal komputer atau dalam bilik darjah mengikut kesesuaian kemahiran asas yang hendak diajar. Guru perlu merujuk Buku Panduan Pelaksanaan Modul TMK yang memperincikan kaedah pengintegrasian TMK dalam pengajaran dan pembelajaran.

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun bahan-bahan ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah:

Dapatkan “Modul Kemahiran Asas TMK Tahun 1- Modul Perisian Pelayar Web” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Modul Kemahiran Asas TMK Tahun 1- Modul Perisian Pelayar Web

  1. Pelayar Web.pdf

SUMBER: BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM, KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA

 

Penutup

Sekian, semoga perkongsian ini iaitu Modul Kemahiran Asas TMK Tahun 1- Modul Perisian Pelayar Web dapat membantu warga pendidik khususnya guru-guru Tahun 1 dalam mengintegrasikan TMK dalam PdPc Tahun 1 dan semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.