Modul Modul PDPR Sejarah Tahun 5 Unit Sejarah Kemerdekaan, Pejuang Kemerdekaan

Modul PDPR Sejarah Tahun 5 Unit Sejarah Kemerdekaan, Pejuang Kemerdekaan

2109

modul pdpr sejarah tahun 5

Modul PDPR Sejarah Tahun 5 Unit Sejarah Kemerdekaan, Pejuang Kemerdekaan. Modul PDPR ini mempunyai soalan-soalan berkaitan dengan pelajaran di dalam buku teks Sejarah tahun 5.

Rata-rata murid sekolah samada sekolah rendah mahupun sekolah menengah, mengatakan bahawa mata pelajaran Sejarah adalah antara mata pelajaran yang membosankan, sukar untuk diingati dan tidak menyeronokkan.

Jika murid faham dan tahu kaedah dan panduan yang betul untuk mata pelajaran ini, ia tidak akan menjadi sukar untuk dikuasai. Menurut Dewan Bahasa dan Pustaka Sejarah bermaksud peristiwa yang berlaku pada masa lampau; juga kajian atau pengetahuan mengenai peristiwa-peristiwa yang telah berlaku secara kronoligi.

Terdapat beberapa cara dan panduan untuk murid meminati mata pelajaran Sejarah. Antaranya:

  1. Murid perlulah menanamkan perasaan ingin tahu terhadap peristiwa lampau di dalam negara ini. Sifat ingin tahu ini akan mendorong murid kepada pencarian maklumat melalui laman sesawang, pembacaan bahan bersejarah dan sebagainya. Dengan penerokaan ilmu sejarah ini akan membawa kepada kefahaman yang lebih jelas tentang fakta sejarah.
  2. Murid juga boleh menggunakan peta pemikiran atau peta minda dalam melakar kronologi sejarah. Nota yang panjang mengakibatkan murid berasa bosan untuk membaca. Lakaran kronologi yang ringkas dapat membantu murid mengingati fakta secara lebih bebas.

Dapatkan “Modul PDPR Sejarah Tahun 5 Unit Sejarah Kemerdekaan, Pejuang Kemerdekaan” di sini


Di sini kami sediakan bahan pdpr yang boleh digunakan oleh para guru sebagai bahan bantu mengajar. Ibu bapa juga digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai bahan ulangkaji anak-anak ketika di rumah.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : PDPR TAHUN 5 SEJARAH UNIT 6

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Modul PDPR Sejarah Tahun 5 Unit Sejarah Kemerdekaan, Pejuang Kemerdekaan ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan kepada murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat membantu murid menguasai mata pelajaran Sejarah dengan lebih mudah.

Sebelum ini, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang berguna untuk murid sekolah rendah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga mempunyai informasi terkini mengenai isu-isu semasa, bantuan kerajaan dan pelbagai lagi informasi terkini yang berguna untuk orang awam.