PSRA NOTA TAUHID TAHUN 6 PSRA 2023

NOTA TAUHID TAHUN 6 PSRA 2023

623
NOTA TAUHID TAHUN 6 PSRA 2023
Gambar hiasan NOTA TAUHID TAHUN 6 PSRA 2023

Perkongsian kali ini berkaitan Ujian Penilaian Sekolah Rendah Agama (PSRA) iaitu nota tauhid tahun 6. PSRA merupakan ujian yang dijalankan di Sekolah Rendah Agama, Sekolah Rendah Agama Integrasi dan Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) Integrasi seluruh Selangor.

NOTA TAUHID TAHUN 6 PSRA 2023

Beriman dengan Tauhid yang Betul kepada Allah

Tauhid adalah konsep asas dalam ajaran Islam yang merujuk kepada keyakinan mutlak bahawa Allah adalah Tuhan yang Esa, tiada sekutu atau rakan bagi-Nya. Ia adalah dasar utama dalam kepercayaan Islam dan membentuk inti dari keyakinan umat Islam. Konsep tauhid dibahagikan kepada tiga aspek utama:

 1. Tauhid Rububiyah: Ini merujuk kepada keyakinan bahawa Allah adalah Pencipta, Pemilik, dan Pengatur alam semesta. Allahlah yang menguasai dan mengawal segala yang berlaku di dunia.
 2. Tauhid Uluhiyah: Ini berhubung dengan keyakinan bahawa hanya Allah yang patut disembah dan diabdikan. Tidak ada tuhan lain yang layak untuk disembah kecuali Allah.
 3. Tauhid Asma’ wa Sifat: Ini merujuk kepada keyakinan bahawa Allah mempunyai nama-nama dan sifat-sifat yang sempurna, yang tidak ada tandingannya. Allah adalah Maha Mengetahui, Maha Kuasa, Maha Penyayang, dan banyak lagi sifat-sifat keagungan-Nya.

Mari ikuti kami di saluran telegram untuk mendapatkan bahan selain nota tauhid bagi sekolah rendah dengan menekan pautan dibawah:

Kenapa Perlu Bertauhid?

Tauhid adalah prinsip asas dalam Islam kerana ia membentuk asas keyakinan dan ibadah dalam agama ini. Beriman dengan tauhid yang betul adalah penting kerana:

 • Mengenali Allah : Tauhid membantu umat Islam mengenal pasti Allah yang sebenar, yang layak untuk disembah. Ia mencegah penyembahan kepada tuhan-tuhan palsu atau objek-objek lain.
 • Memperkuat Hubungan dengan Allah: Keyakinan tauhid menguatkan hubungan individu dengan Allah. Dengan menyedari Allah adalah Pencipta, Penyayang, dan Pengampun, seseorang merasakan keterikatan yang lebih mendalam kepada-Nya.
 • Dasar Ibadah yang Benar: Tauhid membentuk asas ibadah yang benar. Semua perbuatan ibadah dalam Islam seperti solat, puasa, dan haji berasaskan tauhid, dan ibadah ini hanya akan diterima jika ia diarahkan kepada Allah yang Esa.
 • Menghormati Ajaran Nabi Muhammad: Nabi Muhammad SAW mengajar umatnya tentang tauhid, dan beriman dengannya adalah menghormati ajaran Nabi.

Samiyyat Perkara Apa Pula?

Perkara sam’iyyat iaitu perkara ghaib dan tidak dapat diketahui oleh akal manusia melainkan dengan adanya penerangan tentangnya daripada nas-nas al Quran dan as Sunnah. Begitu juga dengan kisah tentang hari kebangkitan yang akan berlaku nanti, telah disampaikan kepada kita bahawasanya setiap makhluk yang pernah hidup di atas dunia ini akan dibangkitkan di akhirat kelak untuk dihisab dan dibicarakan. Firman Allah S.W.T: (1)

يَوْمَ يَبْعَثُهُمُ اللَّـهُ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُهُم بِمَا عَمِلُوا ۚ أَحْصَاهُ اللَّـهُ وَنَسُوهُ ۚ وَاللَّـهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ

Maksudnya: “Semasa mereka semuanya dibangkitkan (dihidupkan) semula oleh Allah (pada hari kiamat), lalu diterangkan kepada mereka segala yang mereka telah kerjakan. Allah telah menghitung amal-amal mereka itu satu persatu, sedang mereka telah melupakannya. Dan (ingatlah), Allah menjadi Saksi akan tiap-tiap sesuatu.”

(Surah al Mujadalah: 6)

Hukum Beriman Kepada Samiyyat dalam Nota Tauhid Ini

Samiyyat sebahagian daripada perkara tauhid dalam mempercayai perkara ghaib. berikut hukum berkaitan samiyyat:

 1. Mempercayai samiyyat adalah wajib.
 2. Tidak mempercayai samiyyat menjadikan seseorang itu boleh jatuh kafir atau tidak beriman.

Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh memuat turun melaui pautan di bawah:

NOTA TAUHID TAHUN 6 PSRA 2023
Contoh NOTA TAUHID TAHUN 6 PSRA 2023

Disediakan oleh:Ustaz Muhammad Azhari Sulaiman

Untuk meningkatkan tauhid kepada Allah dalam kalangan kanak-kanak, anda boleh mengambil pendekatan yang sesuai dengan pemahaman dan tahap perkembangan mereka. Berikut adalah beberapa cara yang boleh membantu pelajar selain dengan nota tauhid yang kami sediakan kali ini:

 1. Pengenalan kepada Allah yang Maha Kuasa: Mulakan dengan memperkenalkan Allah sebagai Pencipta dan Tuhan yang Maha Kuasa. Anda boleh menggunakan buku-buku cerita atau cerita-cerita pendek yang menggambarkan kebesaran Allah dan ciptaan-Nya.
 2. Pendidikan Asas Tauhid: Terangkan konsep asas tauhid dengan bahasa yang sesuai untuk umur mereka. Anda boleh menyatakan bahawa hanya Allah yang perlu disembah, dan tiada tuhan lain yang setaraf dengan-Nya.
 3. Bacaan Al-Quran: Bacakan ayat-ayat Al-Quran yang mencerminkan kebesaran dan kekuasaan Allah kepada kanak-kanak. Terangkan makna ayat-ayat tersebut dengan cara yang mudah difahami.
 4. Doa dan Zikir: Ajarkan kanak-kanak untuk berdoa kepada Allah dan melakukan zikir sederhana. Doa-doa seperti doa sebelum makan atau doa sebelum tidur adalah cara yang baik untuk mengingatkan mereka tentang Allah.
 5. Memberi contoh teladan: Tunjukkan kepada kanak-kanak melalui contoh teladan bagaimana menjalani kehidupan yang berlandaskan tauhid. Ini boleh termasuk cara bersyukur kepada Allah dan bersabar dalam menghadapi cabaran.
 6. Menceritakan cerita islam: Buku-buku cerita atau kisah-kisah Islami yang sesuai dengan umur mereka boleh membantu mengilhamkan keyakinan tauhid. Cerita tentang para nabi atau kisah-kisah moral dalam Islam adalah pilihan yang baik.
 7. Mengajarkan Kekuasaan Allah dalam Alam Semesta: Bawa kanak-kanak untuk mengenali kekuasaan Allah dalam alam semesta. Perhatikan keajaiban ciptaan-Nya, seperti matahari terbit atau bunga yang mekar, dan terangkan bahawa Allah adalah Pencipta semuanya.
 8. Menggalakkan Pertanyaan: Galakkan kanak-kanak untuk bertanya tentang Allah dan agama. Jawab pertanyaan mereka dengan penuh sabar dan penjelasan yang sesuai dengan umur mereka.

Penting untuk menyesuaikan pendekatan dengan tahap perkembangan kanak-kanak dan menjadikan proses ini menyeronokkan dan bermakna. Pengajaran dan pemahaman melalui nota tauhid yang betul adalah satu asas penting dalam pendidikan agama kanak-kanak.