Soalan Peperiksaan SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI KELANTAN

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI KELANTAN

190

Peperiksaan bukan sahaja menjadi kayu ukur dalam menilai prestasi pencapaian murid tetapi juga guru yang bertugas mendidik pelajar. Berdasarkan ujian ini, prestasi yang diperoleh akan menjadi penunjuk pada keberkesanan teknik atau apa-apa cara yang digunakan oleh guru untuk mengajar murid.

Pelajar juga perlu memandang peperiksaan dari sudut pandangan yang positif supaya tidak memberikan tekanan yang berlebihan pada diri sendiri. Tidak dapat mencapai markah yang diingini tidak beerti anda gagal. Peperiksaan bukan bukti pada kejayaan atau kegagalan hidup seseorang. Ubah cara anda berfikir mengenai peperiksaan dan jadikan ia sebagai satu cabaran untuk memperbaiki pencapaian yang sedia ada.

Admin ingin kongsikan skema pemarkahan bagi kertas Bahasa melayu untuk peperiksaan SPM. Format ini bukan sahaja bermanfaat kepada guru tetapi juga pada murid kerana dalam format ini akan menerangkan mengenai jawapan yang dikehendaki oleh pemeriksa. Dari format ini, anda akan tahu apa yang membolehkan anda mendapat markah dan ditolak markah. Walaupun cuma kesalahan ejaan, ia tetap akan ditolak markah.

Setiap kesalahan, ada markah minimum dan maksimum yang ditetapkan untuk ditolak dari jumlah markah. Oleh itu, pastikan anda sentiasa membuat semakan jawapan anda supaya anda tidak mengalami kerugian markah.

Di sini admin ingin kongsikan koleksi SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 untuk membantu anda mengulangkaji dan membuat persiapan dengan lebih cemerlang.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

BM-KELANTAN

skema pemarkahan subjek bahasa melayu spm