Soalan Peperiksaan SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI PULAU PINANG

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 : BAHASA MELAYU NEGERI PULAU PINANG

258

Akur pada kehendak soalan bukan bererti anda mengabaikan kesempurnaan ayat. Sekiranya arahan menetapkan anda tidak boleh melebihi dari 350 patah perkataan, maka anda seharusnya mengatur esei anda dengan baik agar menepati apa yang telah ditetapkan.

Anda tidak perlu membuat pengolahan ayat yang meleret-leret jika anda mampu membina struktur ayat yang kukuh dengan penjelasan yang menyokong point anda dengan baik. Karangan yang baik tidak bermaksud karangan yang panjang, tetapi karangan yang baik dinilai dari pendahuluan yang bagus, isi dan penjelasan yang terang dan menepati kehendak soalan dan diakhiri dengan kesimpulan yang merumuskan keseluruhan karangan dengan sempurna.

Jika karangan itu panjang tetapi tidak mempunyai struktur yang kukuh, ia merupakan satu usaha yang sia-sia. Pemeriksa akan memeriksa hingga habis tetapi pembahagian markah hanya akan diberikan mengikut apa yang telah ditetapkan. Jadi, pastikan anda akur dengan kehendak soalan.

Di sini admin ingin kongsikan koleksi SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 untuk membantu anda mengulangkaji dan membuat persiapan dengan lebih cemerlang.

Dengan wujudnya bahan seperti ini, ia dapat memudahkan dan membantu pelajar dalam membuat persediaan. Latihan dan nota yang pelbagai dapat membantu pelajar untuk belajar memahami dan mengingati perkara penting dalam topik yang dipelajar semasa di sekolah. Koleksi kertas soalan peperiksaan yang lepas juga sangat membantu dalam memberi gambaran terhadap kertas soalan dan suasana peperiksaan sebenar.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline  untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

MUAT TURUN SEKARANG :

BM-PULAU-PINANG