Soalan Peperiksaan SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PAHANG

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PAHANG

336

SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 SEJARAH NEGERI PAHANG. Pada zaman penjajahan, beberapa individu telah bangkit dalam perjuangan untuk menentang penjajah. Adakah anda tahu siapakah individu yang terlibat di dalam perjuangan tersebut? Berdasarkan fakta yang tertera di dalam sejarah, di antara individu yang terlibat adalah Dol Said, Tok Janggut, Datuk Bahaman, Rentap, Datuk Maharajalela, Rosli Dhoby dan beberapa tokoh yang lain. Tokoh-tokoh ini memainkan peranan yang besar di dalam mencetuskan semangat nasionalisme di kalangan rakyat pada ketika itu. Walaupun begitu, ada juga beberapa orang yang masih memilih untuk bersekongkol dan menjadi tali barut penjajah.

Sejarah adalah satu subjek yang menarik untuk dipelajari dan dikaji kerana didalamnya terkandung pelbagai peristiwa penting yang menjadikan Malaysia sebuah negara yang makmur pada hari ini. Oleh kerana itu, subjek ini merupakan salah satu subjek wajib lulus bagi anda yang akan menduduki peperiksaan SPM kelak.

Bagi soalan peperiksaan mata pelajaran Sejarah, ada beberapa topik penting yang diramalkan akan timbul dalam kertas peperiksaan. Admin akan kongsikan topik berkenaan bersama point penting untuk rujukan pelajar.

Berikut adalah antara topik yang diramalkan :

Topik ini adalah dari tingkatan 4 dan bab 3 Perang Dunia I dan Perang Dunia II. Isu perang dunia ini bukanlah satu isu asing dalam sejarah. Akibat daripada peperangan yang berlaku masih meninggalkan kesan yang mendalam bagi semua bangsa, dan negara yang terlibat. Anda perlu memberikan perhatian terhadap peristiwa dan tarikh penting yang berlaku dalam Perang dunia I dan Perang dunia II. Sila rujuk gambarajah yang admin kongsikan untuk penerangan ringkas.

Admin kongsikan juga file pdf nota poket untuk kertas soalan ini agar mudah untuk anda membuat rujukan dan pemahaman.

NOTA MINI BACKPACK SEJARAH

Di sini admin ingin kongsikan koleksi SOALAN PERCUBAAN SPM 2022 untuk membantu anda mengulangkaji dan membuat persiapan dengan lebih cemerlang.

MUAT TURUN SEKARANG :

Pahang SJ