Latihan Soalan-soalan Objektif Tatabahasa (Grammar) Bahasa Inggeris

Soalan-soalan Objektif Tatabahasa (Grammar) Bahasa Inggeris

2492

soalan tatabahasa Bahasa Inggeris

Soalan-soalan Objektif Tatabahasa (Grammar) Bahasa Inggeris ini mempunyai beratus soalan yang hanya fokus kepada penggunaan tatabahasa Bahasa Inggeris. Latihan ini sesuai untuk digunakan bagi murid tahun 4 dan 5 serta boleh dijadikan bahan ulangkaji oleh murid sekolah menengah.

Tatabahasa merupakan salah satu cabang yang penting apabila menguasai sesuatu bahasa. “Tatabahasa adalah asas struktur keupayaan kita untuk mengekspresikan diri kita. Semakin kita menyedari bagaimana ia berfungsi, lebih banyak kita dapat memantau makna dan keberkesanan cara kita dan orang lain menggunakan bahasa. Ia boleh membantu pengetapan ketepatan, mengesan kekaburan, dan mengeksploitasi kekayaan ekspresi yang terdapat dalam bahasa Inggeris dan ia dapat membantu semua orang-bukan sahaja guru bahasa Inggeris, tetapi guru-guru apa saja, untuk semua pengajaran akhirnya menjadi masalah untuk mengatasi makna. ”
(David Crystal, Membuat Rasa Tatabahasa Longman, 2004)

Kaedah Kuasai Peperiksaan Bahasa Inggeris 

  1. Pelajar digalakkan untuk menguasai penggunaan kosa kata. Di dalam kertas penulisan, penggunaan kosa kata yang luas akan memudahkan pelajar untuk mendapatkan markah yang lebih tinggi. Pada masa yang sama, apabila pelajar mempunyai pengetahuan yang luas dalam kosa kata, ia akan dapat memudahkan para pelajar untuk menjawab kertas penulisan.
  2. Menguasai tatabahasa adalah perkara yang sukar bagi pelajar kerana ianya boleh menyebabkan kekeliruan dalam sesuatu topik. Para pelajar digalakkan untuk merujuk kepada guru dan mendapatkan rujukan daripada mereka. Lakukan pelbagai jenis soalan yang berkaitan dengan tatabahasa bagi menjadikan pelajar terbiasa untuk menggunakan tatabahasa yang betul dalam percakapan dan penulisan.

Dapatkan “Soalan-soalan Objektif Tatabahasa Bahasa Inggeris” di sini


Di sini kami kongsikan bahan pendidikan yang dapat membantu para guru dan ibu bapa dalam menyediakan koleksi soalan mengenai tatabahasa Bahasa Inggeris. Bahan ini sesuai untuk dijadikan sebagai latihan tambahan atau latihan pengukuhan dalam menguasai Bahasa Inggeris.

Sila muat turun bahan ini melalui pautan yang telah disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Soalan-soalan Objektif Tatabahasa Bahasa Inggeris

Diharapkan dengan perkongsian mengenai Soalan Objektif Tatabahasa Bahasa Inggeris ini akan dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa. Kami turut berharap agar bahan yang dikongsikan ini dapat membantu para pelajar dalam menguasai penggunaan tatabahasa yang betul dalam bahasa inggeris.

Sebelum ini, kami juga ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang lain seperti:

Untuk mendapatkan lebih banyak bahan pendidikan dan informasi mengenai bantuan dan jawatan kosong kerajaan, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online.