Latihan Aktiviti Prasekolah: Mengenali Nombor 11 Hingga 20

Aktiviti Prasekolah: Mengenali Nombor 11 Hingga 20

836

 

mengenali nombor 11 hingga 20

Aktiviti Prasekolah: Mengenali Nombor 11 Hingga 20. Bahan ini mempunyai beberapa bentuk soalan seperti mewarna dan aktiviti menyurih yang dapat membantu murid prasekolah belajar untuk menulis dan mengenali nombor-nombor asas Matematik.

Terdapat pelbagai kaedah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa dalam mendidik dan menyemai minat ke dalam diri anak-anak semasa waktu kecil. Menanamkan minat kanak-kanak di awal usia mengenai matematik adalah perkara penting bagi memastikan kanak-kanak mudah untuk memahami konsep asas semasa sesi persekolahan yang sebenar menjelang.

Antara aktiviti yang boleh dilakukan oleh para ibu bapa dalam mendidik anak-anak mengenai Matematik adalah:

  1. Mulakan dengar mengajar mengira nombor. Perlu diingatkan bahawa setiap anak mempunyai tahap kefahaman yang berlainan. Ibu bapa boleh mulakan dengan mengucapkan bilangan nombor dengan teratur dan perkara ini lama kelamaan anak-anak akan meniru percakapan ibu bapa.
  2. Gunakan objek di sekeliling kanak-kanak sebagai bahan matematik. Sebagai contoh, ibu bapa boleh menggunakan helaian pakaian, butang dan wang untuk mengira. Matematik adalah mudah untuk diajar apabila kanak-kanak melihat objek fizikal yang boleh dihitung, tambah, tolak dan darab.

Dapatkan “Aktiviti Prasekolah: Mengenali Nombor 11 Hingga 20” di sini


Di sini kami kongsikan bahan yang dapat membantu perkembangan kanak-kanak prasekolah mengenai asas Matematik. Ibu bapa turut boleh menggunakan bahan ini sebagai aktiviti tambahan semasa berada di rumah agar dapat dilakukan bersama-sama anak-anak.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Mengenal Nombor 11 Hingga 20

Perenggan 5. 2@3 ayat

Kesimpulannya, ibu bapa juga perlulah memberikan peranan penting dalam memberikan pendidikan kepada anak-anak di rumah. Terdapat pelbagai bahan bantu mengajar yang disediakan di dalam internet.

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Aktiviti Prasekolah: Mengenali Nombor 11 Hingga 20 ini akan dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang berkualiti kepada murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapakan juga agar bahan ini dapat membantu murid mengenali asas Matematik dengan mudah.

Sebelum ini, kami juga ada kongsikan beberapa bahan pendidikan yang bermanfaat untuk murid prasekolah. Antaranya ialah:

Sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online bagi mendapatkan informasi terkini mengenai isu semasa dan lebih banyak lagi bahan pendidikan yang bermanfaat untuk guru-guru dan ibu bapa untuk menyediakan bahan kepada murid prasekolah, sekolah rendah mahupun sekolah menengah.