Latihan Bahan PDPR: Pecahan Daripada Suatu Kuantiti, Matematik Tahap 2

Bahan PDPR: Pecahan Daripada Suatu Kuantiti, Matematik Tahap 2

323

bahan pdpr: pecahan daripada suatu kuantiti

Bahan PDPR: Pecahan Daripada Suatu Kuantiti, Matematik Tahap 2. Bahan PDPR pada kali ini merupakan nota ringkas mengenai topik pecahan bagi Tahap 2.

Topik pecahan sering dianggap sukar oleh murid-murid kerana murid perlu memahami dan mengingati langkah-langkah bagi menyelesaikan soalan dengan sebaiknya. Tambahan pula, pecahan melibatkan operasi darab dan bahagi yang menggunakan sifir secara keseluruhannya.

Langkah pertama bagi murid menguasai mana-mana topik matematik adalah dengan menghafal dan menguasai sifir dengan sebaiknya. Seterusnya, murid perlulah melakukan latihan secara kerap sekurang-kurangnya 30 minit pada setiap hari bagi memastikan mereka memahami dan telah menguasai topik matematik dengan sebaiknya.

Rujuk guru jika terdapat kekeliruan terhadap topik yang telah dipelajari.

Dapatkan “Bahan PDPR: Pecahan Daripada Suatu Kuantiti, Matematik Tahap 2” di sini


Di sini kami sediakan bahan yang dapat memudahkan sesi pengajaran dan pembelajaran oleh para guru. Ibu bapa juga digalakkan untuk mencetak bahan ini sebagai nota ulangkaji oleh anak-anak sebagai persediaan menghadapi peperiksaan.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Bahan PDPR: Pecahan daripada 1 kuantiti

Kesimpulannya, dengan melakukan latihan dan ulangkaji yang kerap, murid akan dapat menguasai semua topik matematik walaupun ia dianggap sukar pada awalnya. Latihan yang kerap dapat membantu murid memahami konsep sesuatu operasi matematik serta membiasakan murid untuk menjawap soalan berkonsepkan peperiksaan.

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Bahan PDPR: Pecahan Daripada Suatu Kuantiti, Matematik Tahap 2 ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang berkualiti untuk murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan juga agar bahan ini dapat membantu murid Tahap 2 menguasai Matematik dengan mudah.

Sebelum ini, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang dapat memudahkan murid sekolah rendah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga menyediakan informasi terkini mengenai isu-isu semasa, bantuan-bantuan kerajaan dan informasi lain yang bermanfaat untuk orang awam.