Latihan Bahan Pendidikan Tahun 1: Latihan Tambahan Bahasa Melayu

Bahan Pendidikan Tahun 1: Latihan Tambahan Bahasa Melayu

611

Latihan Tambahan Bahasa Melayu Tahun 1

Latihan Tambahan Bahasa Melayu Tahun 1 ini dikongsi untuk memberikan latihan tambahan kepada guru-guru bahasa melayu bagi murid tahun 1.

Bahan ini menyentuh tema pertama iaitu tema keluargaku sayang yang digunakan semasa proses pembelajaran dan pengajaran di sekolah.

Bahasa Melayu sememangnya merupakan bahasa rasmi negara tetapi jika tidak dilatih sebaiknya, murid-murid hanya akan menggunakan bahasa pasar yang menjadi kegunaan seharian anak murid. Bahasa Melayu yang rasmi menyentuh penggunaan tatabahasa, sarikata dan peribahasa yang diagongkan oleh masyarakat dahulu kala. Jadi, bahasa melayu amatlah penting bagi kegunaan murid-murid.

Dapatkan “Latihan Tambahan Bahasa Melayu Tahun 1” di sini


Di sini, kami kongsikan bahan tambahan pelajaran bagi murid Tahun 1. Bahan ini juga boleh digunakan oleh ibu bapa bagi kegunaan latihan tambahan di rumah untuk anak-anak mereka.

Download : LATIHAN BAHASA MELAYU TAHUN 1

Bahasa Melayu semenjak zaman Empayar Sriwijaya telah bahasa melayu memainkan peranannya sebagai bahasa lingua franca secara berterusan sehingga sekarang.

Bahasa kebangsaan ialah bahasa yang dapat memperlihatkan identiti nasional dan lambang bagi bagi sesuatu bangsa atau negara. Fungsi utama bahasa kebangsaan secara khusus adalah untuk menyerlahkan lambang inspirasi dan semangat kebangsaan dan kemerdekaan.

Sebelum ini, kami ada kongsikan berkenaan dengan bahan latihan tambahan subjek Bahasa Inggeris dan juga mata pelajaran Matematik.

Semoga dengan perkongsian bahan ini, dapat memberikan kemudahan bagi para guru dan juga ibu bapa dalam mendidik anak-anak atau murid di rumah mahupun di sekolah.

Layari laman web rasmi Sistem Guru Online, untuk mendapatkan informasi terkini berkenaan dengan bahan pendidikan, isu semasa tentang pendidikan dan berbagai lagi.