Buku Panduan & Pengurusan Cadangan Aktiviti Tahunan Persatuan Bahasa Inggeris

Cadangan Aktiviti Tahunan Persatuan Bahasa Inggeris

4627

Cadangan Aktiviti Tahunan Persatuan Bahasa Inggeris

Cadangan Aktiviti Tahunan Persatuan Bahasa Inggeris ini akan memudahkan lagi tugas guru penasihat. Ahli jawatankuasa persatuan juga tidak runsing.

Bahasa Inggeris kuno yang asli itu dipengaruhi dua serangan pendatang baru secara berturut-turut, iaitu penutur bahasa Jermanik cabang Skandinavia yang menjajah beberapa bahagian Britain pada abad ke-8 dan ke-9, disusuli gelombang penjajahan orang Norman yang menutur dalam bahasa yang dekat dengan bahasa Perancis pada abad ke-11.

Tatabahasa;

Tatabahasa Inggeris mempamerkan infleksi minimal berbanding dengan kebanyakan bahasa Indo-Eropah lain. Contohnya, Inggeris Moden, tidak seperti Jerman atau Belanda dan Romance Moden, kekurangan tatabahasa jantina dan persetujuan adjektif. Kes bertanda hampir hilang daripada bahasa dan utamanya masih hidup dalam kata ganti nama. Pencorakan daripada kata kerja kuat (c.t.h. tutur/ditutur/tuturan) lawan lemah diwarisi daripada Jermanik telah menurun dalam kepentingan dan peninggalan daripada infleksi (seperti tanda plural) telah menjadi lebih sederhana.

Pada masa yang sama setelah infleksi telah menurun dalam kepentingan dalam Inggeris, bahasa ini telah dibangunkan pada penggantungan lebih unggul seperti kata kerja modal dan kata perintah untuk menyampaikan maklumat tatabahasa. Kata kerja bantuan digunakan untuk menanda pembinaan seperti soalan, negatif, suara pasif dan bentuk kata kerja progresif.

Sebagai Bahasa Antarabangsa

Oleh sebab bahasa Inggeris begitu kerap digunakan, bahasa tersebut telah disebut sebagai “bahasa antarabangsa”, ataupun lingua franca era pascaglobalisasi. Walaupun bahasa tersebut tidak ditetapkan sebagai bahasa rasmi di banyak negara, bahasa Inggeris merupakan bahasa asing yang paling umum dan sering diajarkan. Beberapa pakar bahasa menggangap bahawa bahasa Inggeris itu tidak lagi milik eksklusif budaya “pengguna Inggeris asli”, tetapi hak milik semua penuturnya, selaras dengan dasar demokratisasi bahasa. Bahasa Inggeris akan terus berkembang, pada masa yang sama, terus dipengaruhi pelbagai budaya-budaya lain.Bahasa Inggeris, disebabkan perjanjian antarabangsa, ialah bahasa rasmi untuk komunikasi udara dan maritim.

Bahasa Inggeris merupakan bahasa rasmi untuk pelbagai entiti supranasional dan perbadanan antarabangsa seperti Kesatuan Eropah, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, ASEAN, Pertubuhan Persidangan Islam, Negara-Negara Komanwel, Kesatuan Afrika, Kesatuan Negara-Negara Amerika Selatan, Pertubuhan Negara-negara Amerika, Majlis Eropah, Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara, Perjanjian UKUSA, Pertubuhan Kepulauan Pasifik dan lain-lain.

Bahasa Inggeris juga merupakan bahasa asing yang paling umum diajarkan di Kesatuan Eropah yang merangkumi 27 negara, iaitu diajarkan kepada 89% daripada pelajar sekolah rantau tersebut, mendahului bahasa Perancis yang mencatat 32%, majoriti penduduk Kesatuan Eropah berpandangan bahawa Bahasa Inggeris lebih penting daripada bahasa Perancis dalam kalangan bahasa asing, dengan 68% menyokong bahasa Inggeris daripada bahasa Perancis. Dalam kalangan negara-negara Kesatuan Eropah yang bukan berbahasa Inggeris, terdapat bilangan besar penduduk yang dapat bertutur dalam bahasa Inggeris — terutamanya: 85% di Sweden, 83% di Denmark, 79% di Belanda, 66% di Luxembourg dan lebih daripada 50% di Finland, Slovenia, Austria, Belgium, dan Germany.

Buku-buku, majalah-majalah, dan surat akhbar bahasa Inggeris dapat dijumpai pada seantero dunia. Bahasa Inggeris merupakan bahasa paling umum dalam bidang sains, Science Citation Index telah melaporkan bahawa seawal 1997 95% artikel dan rencananya ditulis dalam bahasa Inggeris, hanya separuh daripadanya datang daripada penulis negara berbahasa Inggeris.

Dapatkan Cadangan Aktiviti Tahunan Persatuan Bahasa Inggeris  di sini


Di sini admin nak kongsikan cadangan tersebut buat anda semua. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Cadangan Aktiviti Persatuan Bahasa Inggeris

 

Sebelum ini kami juga pernah berkongsi tentang kuiz bahasa inggeris untuk tingkatan 5.

Matlamat

  1.  Membina keyakinan dan memotivasikan ahli-ahli dalam penggunaan Bahasa Inggeris.
  2.  Mendedahkan ahli-ahli kepada penggunaan kosa kata yang lebih luas.
  3. Memupuk minat ahli-ahli terhadap Bahasa Inggeris.
  4. Meningkatkan ilmu ahli-ahli dalam Bahasa Inggeris melalui pelbagai aktiviti.
  5.  Memilih dan melatih ahli-ahli untuk mengambil bahagian dalam pertandingan yang dianjurkan oleh  JPN, PPD dan lain-lain.

Impian

Dengan adanya Cadangan Aktiviti Tahunan Persatuan Bahasa Inggeris ini, diharapkan ahli jawatankuasa akan melaksanakan aktiviti dengan baik.