Latihan EDISI PRA SEKOLAH : SAINS 5-6 TAHUN

EDISI PRA SEKOLAH : SAINS 5-6 TAHUN

220

EDISI PRA SEKOLAH : SAINS 5-6 TAHUN, Ini adalah modul kedua untuk matapelajaran sains edisi pra sekolah. Bagi modul ini, ia sesuai untuk pelajar kategori umur 5 ke 6 tahun.

Nak tahu apa yang menyeronokkan untuk modul ini? Ia adalah modul yang mengandungi 36 muka surat lengkap dengan latihan yang bergambarajah menarik. Modul ini sangat sesuai dijadikan sebagai buku latihan sama ada di sekolah mahupun di rumah. Modul ini juga merupakan modul terbanyak muka surat yang admin pernah kongsikan!

Gambarajah yang terdapat dalam modul ini menarik dan boleh diwarnakan oleh pelajar mengikut citarasa masing-masing. Latihan dan tugasan yang diberikan juga sangat mudah dan senang untuk diselesaikan. Ia juga ringkas dan tidak terlalu menekan pelajar.

MUAT TURUN SEKARANG :

SAINS AWAL 5&6 TAHUN

Subjek Sains dalam Pembelajaran Kanak-Kanak di Sekolah Satu Keperluan?

Ramai berpendapat bahawa subjek sains tidak sesuai untuk diperkenalkan seawal prasekolah sebaliknya biarlah mula diajar di sekolah rendah seperti tahun 4,5 atau 6. Pendapat ini mungkin ada sebabnya tetapi yang jelas, terdapat banyak kelebihan kenapa subjek sains ini sangat bagus diajar di peringkat rendah lagi.

Pertamanya, sains merupakan 1 subjek yang sangat dekat dengan alam semula jadi. Sistem pembelajaran di prasekolah yang dekat dengan alam sekitar dan dicampur dengan fitrah kanak-kanak yang suka meneroka segala benda yang ada di sekeliling mereka menjadikan subjek sains ini sangat mudah diterima mereka.

Contohnya mengenai warna, udara dan sebagainya. Mereka sentiasa tertanya-tanya bagaimana pelangi terbentuk dan kenapa udara boleh di rasa tetapi tidak boleh dilihat. Ini semua semulajadi.

Pendidikan sains juga membentuk pemikiran mereka secara rasional dan logik. Kanak-kanak belajar bertanya dan mencari jawapan melalui proses yang sistematik. Mereka diajar untuk berfikir secara kritis, membezakan fakta daripada pendapat, dan mempertimbangkan implikasi setiap tindakan. Ini membantu mereka menjadi individu yang berfikiran terbuka dan tidak mudah terpengaruh dengan pemikiran dan prasangka yang salah.

Selain itu, pembelajaran sains dapat membantu membentuk sikap positif terhadap pembelajaran dan menghilangkan rasa takut terhadap mata pelajaran yang dianggap mencabar. Dengan pendekatan pengajaran sains yang menyeronokkan dan interaktif, kanak-kanak lebih berminat dan bermotivasi untuk belajar. Mereka mengembangkan semangat penemuan dan rasa ingin tahu, yang membantu mereka meneruskan pencarian mereka untuk pengetahuan di luar bilik darjah dan dalam kehidupan seharian.

Selain manfaat intelek, sains juga memberi impak positif kepada perkembangan emosi kanak-kanak. Melalui eksperimen dan kajian, mereka memahami betapa pentingnya bekerjasama dan berkomunikasi dengan rakan sebaya dan guru. Mereka belajar untuk bertanggungjawab terhadap tindakan mereka dan memahami akibat dari setiap tindakan yang diambil.

Ia membantu dalam pembentukan sahsiah dan nilai moral yang baik. Ia juga penting untuk diingat bahawa kemajuan dalam sains memberi impak yang besar kepada kehidupan manusia. Kemajuan dalam bidang perubatan, teknologi dan sains kejuruteraan telah membawa perubahan besar