Latihan EDISI PRA SEKOLAH : SAINS

EDISI PRA SEKOLAH : SAINS

145

EDISI PRA SEKOLAH : SAINS, Matapelajaran seterusnya adalah Sains. Bagi Tcer, matapelajar ini adalah salah satu matapelajar yang paling menarik dan menyeronokkan untuk dipelajari oleh pelajar. Sains merupakan matapelajaran yang mengajar anak-anak untuk menerokai pelbagai keunikan di sekeliling mereka.

Pada usia inilah mereka paling tinggi dengan sifat ingin tahu dan ingin mencuba benda baharu. Dengan pendedahan dan kawalan yang betul dalam matapelajaran sains ini, banyak ilmu dan manfaat yang boleh diperolehi oleh pelajar.

Latihan ini tidak memerlukan masa yang lama dan pemantauan yang maksima kerana ia adalah latihan asas dan sangat mudah untuk diselesaikan. Selain dari meransang minda, ia juga sesuai sebagai aktiviti masa lapang bagi menghilangkan kebosanan apabila musim cuti sekolah.

Para guru boleh merujuk bahan sains untuk Prasekolah dibawah:

Keperluan Sains dalam Pembelajaran Kanak-Kanak di Sekolah

Pendidikan adalah prinsip utama untuk membesarkan generasi akan datang, dan untuk mencapainya, sekolah memainkan peranan penting dalam membentuk minda dan sahsiah kanak-kanak.

Antara mata pelajaran penting dalam sistem pendidikan ialah sains. Pendidikan sains melengkapkan kanak-kanak dengan pengetahuan praktikal, pemahaman dan kemahiran yang relevan dengan kehidupan mereka.

Kita akan membincangkan keperluan sains dalam pembelajaran kanak-kanak di sekolah, dan bagaimana ia memberi kesan positif kepada pertumbuhan mereka.

Pertama sekali, sains membantu kanak-kanak memahami dunia yang mengelilingi mereka. Pendidikan sains mengajar mereka tentang alam semula jadi, tumbuh-tumbuhan, haiwan, dan juga unsur-unsur di persekitaran mereka. Dengan pemahaman ini, kanak-kanak dapat menghargai kepelbagaian hidupan dan memahami betapa pentingnya alam sekitar untuk keseimbangan ekosistem.

Melalui pembelajaran sains, mereka juga dapat memahami punca perubahan iklim dan kesan tindakan manusia terhadap alam semula jadi.

Selain itu, pembelajaran sains melibatkan proses kajian, penyiasatan, dan eksperimen. Ini memberi peluang kepada kanak-kanak untuk mengasah kemahiran kritis dan analitikal mereka. Mereka belajar tentang kaedah saintifik untuk mengumpul data, menganalisis fakta, dan membuat kesimpulan berdasarkan bukti yang ada. Kemahiran ini penting dalam membantu mereka menjadi pemikir yang kreatif dan inovatif, dan memahami isu-isu kompleks dalam dunia moden.