Buku Panduan & Pengurusan Himpunan Fail Pengurusan Sekolah Khas Kepada Guru-Guru l Dapatkan Secara Percuma Disini

Himpunan Fail Pengurusan Sekolah Khas Kepada Guru-Guru l Dapatkan Secara Percuma Disini

1058

Himpunan Fail Pengurusan Sekolah Khas Kepada Guru-Guru l Dapatkan Secara Percuma Disini. Khas kepada guru-guru yang sedang menyediakan fail pengurusan sekolah. Pening nak cari mana? tidak tahu format fail rasmi? Jangan risau kami di sistem guru online ada untuk membantu!

Guru yang memerlukan penyediaan fail pengurusan perlulah membuat penyediaan fail yang betul dan mengikuti standard. Selain itu, hasil dari pengurusan fail yang baik ia akan menampakkan kekemasan dalam melakukan tugasan harian sebagai guru.

Melalui penyediaan fail akan dapat membantu guru dan melancarkan kerja-kerja perkeranian guru. Oleh itu, wajarlah para guru merujuk fail pengurusan yang kami sediakan secara percuma untuk membantu memudahkan urusan murni guru untuk sekolah.

Bagi memudahkan urusan para guru , disini Sistem Guru Online ada menyediakan fail-fail pengurusan, bahan-bahan pengajaran, buku-buku teks matapelajaran serta pengisian yang akan memudahkan urusan anda dalam melaksanakan program dan memastikan aktiviti pengajaran berjalan seiring mengikut rancangan.

Oleh itu, disini kami dari sistem guru online, ingin memudahkan urusan guru dan menyokong usaha guru memberikan pendidikan yang terbaik kepada anak murid. Kami menyediakan anda Himpunan Fail Pengurusan Sekolah Khas Kepada Guru-GuruAnda boleh ikuti dan mendapatkan Himpunan Fail Pengurusan Sekolah Khas Kepada Guru-Guru  dibawah.

Himpunan Fail Pengurusan Sekolah Khas Kepada Guru-Guru l Dapatkan Secara Percuma Disini

Khas kepada guru yang memerlukan bahan pengajaran dalam pendidikan awal kanak-kanak, kami menyediakan Himpunan Fail Pengurusan Sekolah Khas Kepada Guru-Guru kepada anda  secara Percuma.

Untuk dapatkan bahan tersebut, anda boleh “Muat Turun” kandungan bahan tersebut didalam file berbentuk PDF :

FAIL-FAIL PENGURUSAN SEKOLAH DIHIMPUNKAN UNTUK KEGUNAAN MANFAAT PARA GURU 

Pengurusan Fail Sekolah, Guru Perlu Memperaktikan Budaya Kerja Yang Bersistematik

Urusan pejabat sememangnya menjadi lumrah dalam kehidupan pekerjaan. Guru di sekolah mempunyai tanggungjawab sendiri dalam menguruskan hal ehwal pejabat usai pengajaran di kelas. Guru perlu lebih peka akan pengurusan fail sekolah untuk mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak baik berlaku seperti kehilangan beberapa dokumen penting, lupa nota-nota yang dicatat dan lain-lain.

Jika ditanya apakah yang boleh dilakukan untuk memastikan urusan pengurusan fail dan kerja disesuatu tempat kerja bersistematik? Jawapannya adalah dengan mengamalkan “amalan 5s”.

Amalan 5S merupakan alat pengurusan persekitaran berkualiti yang dipelopori oleh Jepun dengan penumpuan kepada lima (5) langkah tindakan pelaksanaan yang bermula dengan huruf awalan ‛S’. Lima (5) langkah tindakan pelaksanaan yang bermula dengan huruf awalan ‛S’ ialah:

PRINSIP AMALAN 5S

  1. Sisih (Seiri): Menyisih dan melupuskan (membuang) barang yang tidak perlu di tempat kerja
  2. Susun (Seiton): Menyusun dan menyimpan barang dengan kemas, mudah diambil dan disimpan semula ditempatnya
  3. Sapu (Seiso): Mencuci atau membersih tempat kerja dengan rapi supaya tiada habuk, kotoran di atas lantai, mesin, peralatan dan persekitaran tempat kerja.
  4. Seragam (Seiketsu): Mematuhi piawaian persekitaran berkualiti di tempat kerja bagi memastikannya bersih dan teratur sepanjang masa

  5. Sentiasa Amalkan (Shitsuke): Melatih pekerja berdisiplin untuk mengamalkan sistem Amalan 5S secara berterusan supaya menjadi tabiat dan budaya kerja berkualiti dalam organisasi

Demikianlah melalui amalan 5s akan dapat membantu dan memastikan urusan kerja dipejabat akan lebih kemas dan bersistematik. Semoga dengan perkongsian ini memberi manfaat kepada para pembaca semua.