Nota Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Keseluruhan Penggal

Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Keseluruhan Penggal

4181

Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Keseluruhan Penggal ini disediakan khususnya kepada pelajar Tingkatan 6 yang bakal menduduki Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang merangkumi nota bagi Penggal 1, 2 dan 3.

Kandungan Sukatan

Sukatan pelajaran Sejarah terdiri daripada empat kertas, iaitu Kertas 1: Sejarah Dunia (1500-1955), Kertas 2: Sejarah Islam (500-1918), Kertas 3: Sejarah Malaysia dan Asia Tenggara (1800-2000), Kertas 4: Kerja Kursus (calon sekolah kerajaan, calon sekolah bantuan kerajaan, calon sekolah swasta, dan calon persendirian individu). Bilangan waktu pengajaran yang dinyatakan dalam sukatan pelajaran ini adalah anggaran sahaja. Satu waktu pengajaran adalah 40 minit.

Kertas 1: Sejarah Dunia (1500-1955)

Kertas ini memberi tumpuan kepada sejarah Asia, Eropah, dan Amerika Syarikat dari tahun 1500 hingga tahun 1955. Kertas ini mengandungi empat tema, iaitu Masyarakat, Pemerintahan dan Pentadbiran, Kemajuan dan Pembangunan, serta Nasionalisme dan Pembentukan Negara Bangsa.

Kertas 2: Sejarah Islam (500-1918)

Kertas ini memberi tumpuan kepada sejarah Islam dari tahun 500 hingga tahun 1918. Kertas ini mengandungi tiga tema, iaitu Masyarakat, Pemerintahan, Pentadbiran, Pertahanan, dan Perhubungan Luar, Pembangunan dan Penerokaan, serta Nasionalisme dan Pembentukan Negara Bangsa.

Kertas 3: Sejarah Malaysia dan Asia Tenggara (1800-2000)

Kertas ini memberi tumpuan kepada perkembangan Sejarah Malaysia dan Asia Tenggara dari tahun
1800 hingga tahun 2000. Kertas ini mengandungi empat tema, iaitu Masyarakat Tempatan, Transformasi Masyarakat, Nasionalisme dan Pembentukan Negara Bangsa, serta Pengisian Kemerdekaan.

Kertas 4: Kerja Projek (Calon sekolah kerajaan, calon sekolah bantuan kerajaan, calon sekolah swasta, dan calon persendirian individu)

Kertas ini memberi tumpuan kepada struktur ilmu sejarah, penyediaan cadangan penyelidikan, inkuiri, penyelidikan, dan penulisan serta pembentangan hasil penyelidikan.

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun bahan-bahan ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah:

Dapatkan “Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Keseluruhan Penggal” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘DOC’

Download : Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Keseluruhan Penggal

  1. Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 1
  2. Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 2
  3. Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 3

 

Penutup

Sekian, semoga perkongsian ini iaitu Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Keseluruhan Penggal memberikan manfaat khususnya kepada pelajar Tingkatan 6. Juga semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.