Nota Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 3

Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 3

8375

Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 2 ini disediakan khususnya kepada pelajar Tingkatan Enam yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) Sejarah bagi Penggal 2.

Pengenalan

Sejarah merupakan mata pelajaran yang diambil dalam peringkat Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Kandungan Sukatan

Sukatan pelajaran Sejarah terdiri daripada empat kertas, iaitu Kertas 1: Sejarah Dunia (1500-1955), Kertas 2: Sejarah Islam (500-1918), Kertas 3: Sejarah Malaysia dan Asia Tenggara (1800-2000), Kertas 4: Kerja Kursus (calon sekolah kerajaan, calon sekolah bantuan kerajaan, calon sekolah swasta, dan calon persendirian individu). Bilangan waktu pengajaran yang dinyatakan dalam sukatan pelajaran ini adalah anggaran sahaja. Satu waktu pengajaran adalah 40 rninit.

Sukatan Pelajaran STPM Sejarah Penggal 3

Kertas ini memberi turnpuan kepada perkembangan Sejarah Malaysia dan Asia Tenggara dari tahun 1800 hingga tahun 2000. Kertas ini rnengandungi ernpat terna, iaitu Masyarakat Tempatan, Transformasi Masyarakat, Nasionalisme dan Pembentukan Negara Bangsa, serta Pengisian Kemerdekaan.

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun bahan-bahan ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah:

Dapatkan “Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 1” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘DOC’

Download : Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 3

 

Penutup

Sekian, semoga perkongsian ini iaitu Himpunan Terbaik Nota STPM Sejarah Penggal 3 memberikan manfaat khususnya kepada pelajar Tingkatan 6. Juga semoga segala urusan kita dalam dunia pendidikan ini sentiasa dipermudahan. Teruskan menyokong kami di t.me/sistemguruonline untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terbaik, terkini dan bermanfaat dari semasa ke semasa.