Soalan Peperiksaan Kertas Soalan Percubaan MPSM Ekonomi Negeri Sembilan 2020

Kertas Soalan Percubaan MPSM Ekonomi Negeri Sembilan 2020

813

kertas soalan percubaan mpsm ekonomi negeri sembilan 2020

Kertas Soalan Percubaan MPSM Ekonomi Negeri Sembilan 2020. Beberapa tips telah dikongsikan oleh guru-guru Ekonomi bagi membantu para pelajar mereka untuk menguasai mata pelajaran ini.

Antaranya ialah melalui teknik pembelajaran 5R-STUV iaitu:

 • Recopy (Salin Semula)
 • Rework all model 5x (Lakukan semua contoh dengan pantas)
 • Recite out loud repeatedly (Lafaz kuat berulang kali)
 • Recheck (Semak semula)
 • Reasonablenes (Jawapan berpatutan/Sebaliknya)
 • S – Summarize ( Ringkaskan nota penting)
 • T – Test yourself (Uji diri sendiri)
 • U – Use (Gunakan)
 • V – Visualize (Bayangkan selalu)

Selain daripada penggunaan kaedah di atas, pelajar juga boleh menggunakan Teknik Belajar Secara Pembayangan yang menggunakan kedua-dua belah otak iaitu otak kanan dan otak kiri. Otak kiri melibatkan pemikiran bercorak akademik seperti perkataan, nombor, kebolehan saintifik dan pelbagai lagi. Manakala otak kanan melibatkan aktiviti berkaitan dengan imaginasi, khayalan dan sebagainya.

Dalam konsep penguasaan mata pelajaran ekonomi, pelajar seharusnya berkebolehan dalam mengawal otak kanak untuk menghasilkan imaginasi berkenaan dengan contoh soalan, rajah dan pengiraan yang terlibat.

Dapatkan “Kertas Soalan Percubaan MPSM Ekonomi Negeri Sembilan 2020” di sini


Di sini kami kongsikan soalan percubaan mata pelajaran Ekonomi bagi pelajar melakukan ulangkaji. Ibu bapa dan para guru juga digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai latihan atau bahan bantu mengajar pelajar Tingkatan 5. Kredit bahan daripada notaakaunpern.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download :

 1. kertas ujian percubaan negeri sembilan
 2. kertas 2 ujian eko negeri sembilan

Terdapat pelbagai cara dan kaedah pembelajaran yang telah disenaraikan di atas. Namun, ia bergantung kepada keupayaan pelajar untuk menggunakan kaedah yang berkesan untuk diri.

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Kertas Soalan Percubaan MPSM Ekonomi Negeri Sembilan 2020 ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang berkualiti kepada pelajar dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat membantu pelajar melakukan ulangkaji dengan lebih mudah.

Sebelum ini, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang sesuai untuk digunakan oleh pelajar sekolah menengah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan samada untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga menyediakan informasi terkini seperti isu pendidikan, bantuan pelajaran dan pelbagai lagi informasi terkini yang bermanfaat kepada para guru, ibu bapa dan orang ramai.