Nota Nota Padat Matematik Tingkatan 1

Nota Padat Matematik Tingkatan 1

7623

nota padat matematik tingkatan 1

Nota Padat Matematik Tingkatan 1. Nota ini sesuai untuk dijadikan sebagai bahan ulangkaji apabila selesai mempelajari sesuatu topik. Pelajar juga digalakkan untuk melakukan ulangkaji setiap kali sesuatu kelas tamat bagi mengingat kembali isi penting yang telah diberikan oleh guru.

Ia menjadi satu keperluan bagi seseorang pelajar untuk menggunakan nota yang padat tetapi ringkas ketika mengulangkaji pelajaran. Nota yang mengandungi huraian tidak penting akan menambah kekeliruan kepada pembacanya terutama sekali apabila tarikh peperiksaan bakal tiba tidak lama lagi.

Nota perlulah mempunyai isi-isi penting dalam sesuatu topik dan disertai dengan contoh yang dapat menghuraikan isi dengan mudah. Contoh yang disertakan tidak perlu diisi sehingga 3 atau 4 dan tidak semua isi perlu diletakkan contoh.

Apabila tiba musim peperiksaan, pelajar tidak digalakkan untuk menggunaka buku teks sebagai bahan rujukan kerana ia akan menjadikan pelajar berasa terbeban kerana helaian muka surat yang banyak. Jika terdapat kekeliruan dalam sesuatu topik, pelajar digalakkan untuk merujuk kepada rakan yang mahir atau rujuk kepada guru mata pelajaran.

Selain daripada menggunakan nota-nota sebagai bahan ulangkaji, pelajar juga perlulah melakukan latihan yang mempunyai pelbagai bentuk soalan seperti objektif dan KBAT.

Dapatkan “Nota Padat Matematik Tingkatan 1” di sini


Di sini kami kongsikan nota matematik yang boleh digunakan oleh para guru sebagai bahan bantu mengajar. Ibu bapa juga digalakkan untuk menggunakan bahan ini sebagai bahan ulangkaji anak-anak semasa di rumah.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download :

  1. BAB 1
  2. BAB 2-5
  3. BAB 6-9
  4. BAB 10-13

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Nota Padat Matematik Tingkatan 1 ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang berkualiti kepada pelajar dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat memberikan kemudahan kepada pelajar untuk melakukan ulangkaji di rumah.

Di dalam perkongsian yang lepas, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang boleh digunakan oleh pelajar Sekolah Menengah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman sesawang Sistem Guru Online. Di dalam laman sesawang ini juga menyediakan informasi terkini mengenai isu-isu semasa, isu pendidikan, iklan jawatan kosong dan pelbagai informasi berguna untuk orang ramai tidak mengira para guru, ibu bapa mahupun pelajar.