Cerita Kanak-kanak Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong untuk Cerita Kanak-Kanak

Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong untuk Cerita Kanak-Kanak

49
Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong untuk Cerita Kanak-Kanak
Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong

Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong adalah cerita yang sangat menarik dan penuh dengan hikmah yang sesuai untuk kanak-kanak di sekolah. Melalui cerita ini, kanak-kanak dapat belajar tentang nilai-nilai kesabaran, rendah hati, dan kebaikan. Berikut adalah kisah lengkap tentang ayam jantan yang sombong dan pengajarannya yang berharga.

Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong untuk Kanak-Kanak

Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong
Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong
Di sebuah ladang, tinggal dua ekor ayam jantan. Mereka menjadi pelindung kepada semua ayam betina yang ada di ladang itu. Malangnya, salah seekor ayam jantan tersebut selalu bersikap tamak dan ingin menjadi satu-satunya yang menguasai kawasan tersebut. Manakala ayam jantan kedua lebih sabar. Walaupun dia sering dihina, dicaci, dan diperlakukan dengan buruk oleh ayam jantan pertama, dia tidak mudah marah.

Hinggalah pada suatu hari, satu kejadian tidak dapat dielakkan. Ketika sedang mencari makan di halaman ladang, tiba-tiba ayam jantan kedua diserang oleh ayam jantan tamak itu. Untuk mempertahankan diri, ayam jantan kedua cuba melawan dengan sekuat tenaga. Namun kerana sifatnya yang cintakan keamanan dan tidak suka bergaduh, akhirnya dia melarikan diri dan bersembunyi di balik tumpukan jerami.

Melihat lawannya melarikan diri, ayam jantan yang sombong itu merasa sangat puas, lebih-lebih lagi apabila dilihat oleh ayam-ayam betina yang mencari makan di sekitar mereka. Hal ini membuat ayam jantan sombong itu menjadi lebih besar kepala dan semakin membanggakan dirinya. “Tidak ada yang boleh mengalahkan aku di sini. Aku adalah ayam terkuat yang patut menguasai dan menjadi raja di sini…cukkurukuuukkk..” katanya sambil berkokok.

Tidak puas dengan itu, dia berniat mengumumkan kemenangannya agar diketahui oleh semua penghuni ladang. Dengan sombongnya, dia mengepakkan sayap dan melompat ke atas bumbung. Dari atas bumbung ladang, dia berteriak-teriak menyombongkan diri dan mencabar sesiapa saja yang berani melawannya. Kesombongan telah membuat dia lupa, bahawa di atas langit masih ada langit. Ternyata secara tidak sengaja, ada seekor helang yang sedang mencari mangsa terbang di atas ladang itu.

Melihat ayam jantan yang berteriak sombong di atas bumbung, memberi kesempatan untuk si helang menyambar dan membawa ayam jantan itu ke sarangnya untuk menjadi santapan anak-anaknya yang lapar. Tamatlah riwayat ayam jantan yang sombong itu. Manakala ayam jantan yang satu lagi kini menjadi ayam jantan tunggal yang menguasai kawasan ladang. Sifatnya yang suka mengalah dan cintakan keamanan, ternyata mampu menyelamatkan dia dari bahaya dan mendapat kedudukan yang sebelum ini tidak pernah dia bayangkan. Ini adalah ganjaran bagi mereka yang bersabar.

Nah, adik-adik dan kakak-kakak sekalian, semoga ada pengajaran yang dapat kita ambil dari kisah dongeng ini. Kita harus belajar untuk menjadi orang yang baik, dan lebih baik daripada hari semalam. Kerana kebaikan pasti akan mendapat ganjaran yang baik juga, walaupun sebelum itu kita harus lebih bersabar menghadapi ujian yang datang.

Kesimpulan Kisah Dongeng Ayam Jantan yang Sombong untuk Kanak-Kanak

  • Ayam jantan yang tamak dan sombong akhirnya mendapat balasan yang buruk.
  • Ayam jantan yang sabar dan cintakan keamanan akhirnya menjadi pemimpin ladang.
  • Sifat sombong dan tamak akan membawa kebinasaan.
  • Kesabaran dan kebaikan akan membawa ganjaran yang baik.
  • Pengajaran untuk kanak-kanak agar bersikap rendah hati, sabar, dan selalu berbuat baik.