Cerita Kanak-kanak Kisah Dongeng Singa dan Tikus untuk Kanak-Kanak

Kisah Dongeng Singa dan Tikus untuk Kanak-Kanak

59
Kisah Dongeng Singa dan Tikus untuk Kanak-Kanak

Kisah dongeng sering menjadi alat yang berkesan untuk menyampaikan pengajaran dan nilai murni kepada kanak-kanak. Antara kisah dongeng yang popular dan sarat dengan pengajaran moral adalah “Kisah Dongeng Singa dan Tikus”. Kisah ini sering diceritakan di sekolah-sekolah sebagai alat pembelajaran dan hiburan. Artikel ini akan menceritakan semula kisah tersebut dalam bahasa Melayu yang mudah difahami oleh kanak-kanak.

Kisah Dongeng Singa dan Tikus untuk Kanak-Kanak

Kisah Dongeng Singa dan Tikus untuk Kanak-Kanak
Kisah Dongeng Singa dan Tikus
Pada suatu hari, di dalam hutan yang tebal, seekor singa sedang tidur lena dengan kepalanya yang besar bersandar pada tapak kakinya. Seekor tikus kecil secara tidak sengaja berjalan berhampiran dengannya. Apabila tikus itu menyedari bahawa dia telah berjalan di hadapan singa yang sedang tidur, dia menjadi sangat takut dan berlari dengan pantas. Malangnya, kerana terlalu takut, tikus itu berlari melintasi hidung singa yang sedang tidur.

Singa itu terbangun dan dengan sangat marah, dia menangkap makhluk kecil itu dengan cakarnya yang besar. "Ampunkan saya!" kata tikus itu. "Tolong lepaskan saya dan suatu hari nanti saya akan membalas kebaikanmu." Singa itu ketawa dan merasa lucu memikirkan bahawa seekor tikus kecil boleh membantunya. Namun, dengan baik hati, akhirnya singa itu melepaskan tikus kecil tersebut.

Pada suatu hari, ketika singa itu sedang mengintai mangsanya di dalam hutan, dia tertangkap oleh jala yang dipasang oleh pemburu. Singa itu tidak dapat melepaskan dirinya sendiri dan mengaum dengan marah ke seluruh hutan. Tikus yang pernah dilepaskannya mendengar auman tersebut dan dengan cepat menuju ke arah singa yang terjerat pada jala. Tikus itu kemudian menggigit tali besar yang menahan jala tersebut sehingga putus. Akhirnya, singa itu berjaya dibebaskan.

"Kamu ketawa apabila saya berkata akan membalas perbuatan baikmu," kata tikus. "Sekarang kamu lihat bahawa walaupun kecil, seekor tikus boleh juga menolong seekor singa."

Kesimpulan Kisah Dongeng Singa dan Tikus untuk Kanak-Kanak

  • Kebaikan akan dibalas dengan kebaikan: Kisah ini mengajar bahawa setiap perbuatan baik yang kita lakukan akan mendapat balasan yang baik, walaupun dari individu yang tidak disangka.
  • Jangan pandang rendah kepada orang lain: Singa yang pada awalnya memandang rendah kepada tikus akhirnya ditolong oleh tikus tersebut. Ini mengajar kita supaya tidak memandang rendah kepada orang lain.
  • Bantulah orang dalam kesusahan: Tikus tidak melupakan kebaikan singa dan segera membantu apabila singa dalam kesusahan. Ini menunjukkan pentingnya sikap tolong-menolong sesama makhluk.

Kisah dongeng ini membawa banyak pengajaran yang berguna untuk kanak-kanak, mengingatkan mereka tentang pentingnya bersikap baik hati dan tidak memandang rendah terhadap orang lain.