UPKK KOLEKSI SOALAN UPKK 2022 SEKOLAH RENDAH

KOLEKSI SOALAN UPKK 2022 SEKOLAH RENDAH

29251
KOLEKSI SOALAN UPKK 2022 SEKOLAH RENDAH
KOLEKSI SOALAN UPKK 2022 SEKOLAH RENDAH

KOLEKSI SOALAN UPKK 2022 SEKOLAH RENDAH, Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) merupakan ujian yang dikelola dibawah Jabatan kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Peperiksaan ini dilaksanakan pada kanak-kanak Islam yang berada pada tahun 5 sekolah KAFA. Ujian ini juga dijalankan dalam talian dalam melancarkan lagi pengurusan.

Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) Dalam Talian

Sejak Bila UPKK Di Jalankan Dalam Talian?

Pada tahun 2016 selepas 24 tahun pelaksanaannya, Jakim memperkenalkan pengurusan UPKK secara dalam talian sepenuhnya menggunakan platform Sistem Maklumat Pendidikan Islam (SIMPENI) Version 2.0. Disamping itu, tetap mengekalkan Pengurusan peperiksaan UPKK mengguna pakai Standard of Procedure iaitu Manual Prosedur Pengurusan UPKK 2014.

Tujuan UPKK

Tujuan menjalankan ujian ini adalah untuk mengukur dan menilai tahap penguasaan kanak-kanak berkenaan dalam menghayati Al-Quran dan Fardu Ain. Sejak tahun 1994 UPKK telah diperkenalkan dan selama tempoh itu, pengurusan UPKK dilaksanakan secara manual dengan penambahbaikan dari masa ke semasa.

KOLEKSI SOALAN UPKK 2022 SEKOLAH RENDAH

Kandungan Koleksi Soalan UPKK

Koleksi soalan UPKK 2022 yang admin kongsikan terdapat 5 subjek ujian bertulis iaitu Ulum Syariah, Sirah, Jawi Dan Khat, Lughatul Quran (Bahasa Arab) Dan Adab. Setiap kertas terbahagi kepada 2 bahagian 60 soalan kecuali bahasa arab 65 soalan. peruntukan masa yang ditetapkan mengikut subjek paling lama dua jam iaitu bahasa arab, bahkan paling pendek peruntukan masa kertas adab dan akhlak islamiah satu jam tetapi dua kertas yang berasingan. Ketas soalan yang lain diperuntukkan masing-masing selama 1 jam 30 mint.

KOLEKSI SOALAN UPKK 2022 SEKOLAH RENDAH

Untuk memastikan persediaan yang baik bagi calon UPKK, kami ingin menawarkan penyelesaian yang praktikal. Koleksi Soalan UPKK 2022 adalah sumber yang sangat berharga untuk membantu calon mengukuhkan persediaan mereka. Ia merangkumi pelbagai soalan dan latihan yang direka khas untuk membimbing calon menghadapi ujian dengan yakin.

Kepada ibu bapa dan guru, kami ingin menjemput anda untuk memanfaatkan bahan percuma ini. Dengan menggunakan koleksi soalan ini, anda dapat membantu calon memahami format ujian dan memberikan mereka latihan tambahan yang diperlukan. Dapatkan bahan percuma ini di bawah untuk memastikan calon UPKK mendapat bimbingan yang diperlukan untuk mencapai kejayaan.

Berikut adalah koleksi soalan UPKK 2022, sila tekan link dibawah untuk download secara percuma,

SUBJEKKOLEKSI SOALAN
ULUM SYARIAHhttps://edu.sistemguruonline.my/wp-content/uploads/2023/09/ULUM-2022.pdf
SIRAHhttps://edu.sistemguruonline.my/wp-content/uploads/2023/09/SIROH-2022.pdf
JAWI DAN KHAThttps://edu.sistemguruonline.my/wp-content/uploads/2023/09/JAWI-2022.pdf
LUGHATUL QURAN ( BAHASA ARAB)https://edu.sistemguruonline.my/wp-content/uploads/2023/09/BA-2022.pdf
ADAB DAN AKHLAK K2 https://edu.sistemguruonline.my/wp-content/uploads/2023/09/ADAB-K2-2022.pdf

Senarai Subjek Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK)

Berikut adalah senarai subjek yang terdapat dalam Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK):

 1. Al-Quran.
 2. Ulum Syariah (Aqidah dan Ibadat ).
 3. Sirah
 4. Adab (Akhlak Islamiyah )
 5. Jawi dan Khat
 6. Asas Lughatul Quran
 7. Penghayatan Cara Hidup Islam.
 8. Amali Solat

Kaedah Penilaian yang Dijalankan untuk UPKK 2022

Terdapat 3 kaedah penilaian yang dijalankan iaitu:

 1. LISAN & AMALI:
  • Amali Solat
  • Penghayatan Cara Hidup Islam
 2. AL-QURAN
  • Tadarus dan Tilawah Al-Quran
  • Hafazan dan Tafsir Al-Quran
 3. UJIAN BERTULIS
  • Ulum Syari;ah (Aqidah & Ibadah)
  • Sirah
  • Jawi dan Khat
  • Adab Kertas 1 / 2
  • Lughah Al-Quran

Syarat-syarat Kelayakan Calon Menjawab Soalan UPKK

Terima kasih kerana berkongsi maklumat mengenai syarat-syarat kelayakan calon UPKK (Ujian Penilaian Kaedah Khatam Al-Quran). Berikut adalah ringkasan dari syarat-syarat tersebut:

 1. Warganegara Malaysia: Calon UPKK perlu menjadi warganegara Malaysia.
 2. Belajar di Kelas KAFA: Calon UPKK perlu menghadiri dan belajar di kelas KAFA (Kelas Agama dan Fardhu Ain).
 3. Mengikuti Kurikulum KAFA selama Tiga Tahun: Calon UPKK perlu mengikuti Kurikulum KAFA sekurang-kurangnya selama tiga tahun.
 4. Murid Tahun 5 dalam Kelas KAFA: Calon UPKK perlu berada di tahap pelajaran tahun 5 dalam kelas KAFA.
 5. Berdaftar untuk Menduduki sebagai Calon UPKK: Calon UPKK perlu mendaftar dan memenuhi semua syarat-syarat yang ditetapkan untuk mengambil ujian UPKK.

Selain itu, pengurusan dan penyelarasan UPKK dilakukan oleh Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan agensi bertanggungjawab yang terlibat. Terdapat juga jadual yang menetapkan tempoh dan tindakan yang perlu dipatuhi oleh setiap agensi untuk melaksanakan UPKK dengan berkesan.

Penting untuk calon UPKK mematuhi semua syarat-syarat ini untuk memastikan bahawa mereka memenuhi kelayakan untuk mengambil ujian UPKK dan mendapatkan keputusan yang sah. Selamat menduduki UPKK kepada semua calon di seluruh Malaysia.