Latihan Latihan Bahasa Inggeris Tahun 1= Unit: At School, Muka Surat 9&10

Latihan Bahasa Inggeris Tahun 1= Unit: At School, Muka Surat 9&10

1097

Bahasa Inggeris Tahun 1 Tema At School

Latihan Bahasa Inggeris Tahun 1= Unit: At School, Muka Surat 9&10 ini menyediakan aktiviti-aktiviti yang dapat membantu dalam meningkatkan kemahiran dalam bahasa inggeris.

Apabila mengenali sesuatu bahasa, terdapat beberapa kemahiran yang perlu dikuasai seperti kemahiran membaca, menulis, bertutur dan mendengar.

Tips mengajar Bahasa Inggeris 

Beberapa kaedah dan tips yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengajar anak-anak menguasai bahasa inggeris. Antaranya ialah:

  1. Berkomunikasi. Berkomunikasi secara langsung dengan anak-anak menggunakan bahasa inggeris yang mudah seperti arahan ringkas, “Sit down”. Selain itu, ceritakan kisah ringkas dalam bahasa inggeris supaya anak-anak terbiasa mendengar bahasa inggeris dan mempelajari struktur bahasa tersebut secara tidak langsung.
  2. Gerak tubuh. Ketika mengajarkan kata kerja bahasa inggeris, gunakan gerak tubuh untuk memudahkan anak-anak memahami pengucapan. Sebagai contoh, arahan “Let’s sleep”, lakukan aksi tidur. Minta anak-anak untuk ikuti langkah supaya mereka memahami dengan jelas maksud percakapan.
  3. Buka program televisyen Bahasa Inggeris. Pasangkan rancangan atau filem kegemaran dalam Bahasa Inggeris secara berkala. Lama kelamaan, anak-anak akan terbiasa mendengarkan perkataan-perkataan yang dikatakan dalam program atau televisyem tersebut.
  4. Permainan dalam Bahasa Inggeris. Ibu bapa boleh cuba untuk membeli permainan pembelajaran dengan bahasa inggeris seperti kad imbasan yang menunjukkan abjad, nombor, haiwan, makanan dan sebagainya. Kad imbasan ini juga boleh dihasilkan sendirioleh ibu bapa dengan menggunakan kertas A4 dengan membuat rujukan di internet. Kenalkan juga lagu-lagu bahasa inggeris dan nyanyikan bersama-sama dengan anak-anak.

Dapatkan “Latihan Bahasa Inggeris Tahun 1= Unit: At School, Muka Surat 9&10” di sini


Di sini, kami akan kongsikan bahan pendidikan bagi kegunaan dalam proses pembelajaran dan pengajaran (PdP) di sekolah dan di rumah. Ibu bapa juga boleh menggunakan latihan ini sebagai aktiviti tambahan di rumah.

ENGLISH YEAR 1 PAGE 9 (AT SCHOOL)

ENGLISH YEAR 1 PAGE 10 (AT SCHOOL)

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : LATIHAN BAHASA INGGERIS TAHUN 1 TEMA AT SCHOOL MS 9&10

Sebelum ini, kami juga ada berkongsi bahan-bahan pendidikan bagi kegunaan guru-guru dan ibu bapa. Antaranya ialah:

Diharapkan agar perkongsian Latihan Bahasa Inggeris Tahun 1 ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa. Sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan sendiri.