Latihan Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 9&10

Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 9&10

1114

 

Latihan Matematik Tahun 1 Operasi asas Ms 9&10

Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 9&10. Mengajar anak-anak berkenaan dengan mata pelajaran Matematik bukanlah mudah. Kini, terdapat pelbagai inisiatif yang boleh dilaksanakan oleh ibu bapa dan guru untuk membantu murid-murid dalam menguasai mata pelajaran ini.

Untuk mengajar anak-anak berkenaan dengan matematik, ibu bapa boleh bermula dengan pengenalan nombor-nombor asas. Selain itu, ibu bapa juga boleh mengajar anak-anak dengan mengenali cara membaca jam. Mulakan dengan jam digital kerana ianya mudah dengan angka yang telah tersedia. Tukar kepada jam analog apabila ibu bapa telah mendapati anak-anak telah mahir berkenaan dengan jam.

Cara Membantu Anak-anak Mempelajari Kemahiran Matematik Asas

  1. Gunakan objek setiap hari. Ibu bapa boleh menggunakan butang, wang, buku dan objek-objek di sekeliling anak-anak untuk mengira. Anak-anak akan mudah untuk memahami matematik jika menggunakan objek fizikal yang boleh dihitung, ditambah dan didarab.
  2. Main permainan berasaskan Matematik. Terdapat pelbagai jenis permainan di pasaran dalam mengajar matematik.
  3. Gunakan Flash card untuk menajamkan ingatan mereka. Sebilangan kanak-kanak belajar dengan melihat jawapan pada kad atau mengira gambar pada kad. Apabila membiarkan anak-anak untuk belajar melalui perbuatannya sendiri, ia akan menambah kemahiran imaginasi kanak-kanak.
  4. Jadikan matematik di dalam aktiviti harian. Gunakan matematik dalam rutin harian anda seperti semasa di kedai runcit, amalkan aktiviti pengiraan barang-barang yang terdapat di dalam kedai.

Dapatkan “Latihan Matematik Tahun 1= Unit: Operasi Asas Muka Surat 9&10 ” di sini


Di sini kami kongsikan bahan-bahan pendidikan. Para guru dan ibu bapa boleh dimuat turun di dalam pautan yang disediakan.

MATEMATIK TAHUN 1 OPERASI ASAS MS 9

MATEMATIK TAHUN 1 OPERASI ASAS MS 10

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : LATIHAN MATEMATIK TAHUN 1 OPERASI ASAS MUKA SURAT 9&10

Latihan ini boleh digunakan oleh para ibu bapa untuk dijadikan sebagai latihan tambahan. Guru-guru boleh juga menggunakan latihan ini sebagai latihan di dalam kelas kerana ianya sesuai dengan proses pengajaran dan pembelajaran murid di sekolah.

Sebelum ini, kami juga pernah berkongsi berkenaan dengan bahan-bahan pendidikan tahun 1 seperti:

Sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online untuk mendapatkan informasi terkini dan bahan-bahan pendidikan lain.