Latihan Lembaran Kuiz Sempena Hari Kemerdekaan untuk Sekolah Rendah

Lembaran Kuiz Sempena Hari Kemerdekaan untuk Sekolah Rendah

1421

lembaran kuiz sempena hari kemerdekaan sekolah rendah

Lembaran Kuiz Sempena Hari Kemerdekaan untuk Sekolah Rendah. Bahan ini boleh dijadikan sebagai kuiz semasa sesi pengajaran dan pembelajaran sebagai cara mengetahui tahap penguasaan murid mengenai negara.

Kuiz ini boleh dilakukan secara atas talian mahupun secara bersemuka dan membolehkan para ibu bapa juga boleh menggunakan bahan ini sebagai bahan yang boleh dilakukan bersama anak-anak. Selepas murid atau anak-anak selesai menjawab kuiz, ibu bapa atau guru boleh menerangkan serba sedikit mengenai sejarah negara, sumbangan setiap perdana menteri dan sebagainya.

Terdapat pelbagai cara dalam memastikan anak-anak dapat pengetahuan mengenai sejarah negara. Antaranya adalah dengan ibu bapa haruslah kerap bercerita mengenai tokoh-tokoh pejuang negara dan sebagainya.

Dapatkan “Lembaran Kuiz Sempena Hari Kemerdekaan untuk Sekolah Rendah” di sini


Di sini kami sediakan lembaran kuiz yang boleh dijadikan sebagai bahan bantu mengajar para guru kepda murid sekolah rendah bersempena dengan hari kemerdekaan. Ibu bapa juga boleh menggunakan bahan ini sebagai aktiviti yang boleh dilakukan oleh anak-anak ketika berada di rumah. Sumber bahan adalah daripada telegram Canva For Education (Admin_Hasis).

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : KUIZ KEMERDEKAAN

Ibu bapa perlulah menjadi kreatif dalam memberikan pendidikan kepada anak-anak. Jika hanya bergantung kepada lembaran kerja, ia pasti akan menyebabkan anak-anak berasa bosan dan enggan untuk mengulangkaji pelajaran.

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Lembaran Kuiz Sempena Hari Kemerdekaan untuk Sekolah Rendah ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan yang bertemakan Hari Kemerdekaan negara. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat menambah pengetahuan murid mengenai negara.

Sebelum ini, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan bersesuaian untuk murid sekolah rendah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan para guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan samada untuk murid prasekolah, sekolah rendah dan sekolah menengah, sila layari laman web rasmiĀ Sistem Guru Online. Di dalam laman web ini juga menyediakan informasi terkini seperti isu pendidikan, bantuan pelajaran dan pelbagai lagi informasi terkini yang bermanfaat kepada para guru, ibu bapa dan orang ramai.