Latihan Lembaran Matematik, Tajuk: Tambah Pecahan Tahun 1

Lembaran Matematik, Tajuk: Tambah Pecahan Tahun 1

710

lembaran matematik tajuk tambahan pecahan

Lembaran Matematik, Tajuk: Tambah Pecahan Tahun 1 yang dikongsikan ini juga sesuai untuk dijadikan sebagai bahan ulangkaji kepada murid tahun 2 dan 3.

Lembaran latihan ini adalah lebih sesuai untuk memberi pengenalan kepada murid-murid berkenaan dengan tajuk pecahan. Operasi matematik yang melibatkan tajuk pecahan adalah tidak sama dengan operasi matematik bagi tajuk numerasi asas yang lain.

Ia kadang menimbulkan kekeliruan kepada murid dan menjadi antara salah satu topik matematik yang kurang digemari. Oleh itu, guru perlulah memastikan bahawa penerangan yang diberikan adalah jelas dan difahami oleh setiap murid.

Ibu bapa juga berperanan dalam membantu anak-anak untuk melakukan latihan dengan kerap. Selain itu, ibu bapa perlulah menjadi tutor atau guru kepada mereka ketika di rumah seperti menunjukkan jalan kerja yang betul bagi menyelesaikan sesuatu soalan.

Selain daripada melakukan lembaran latihan sebagai bahan ulang kaji, ibu bapa dan guru boleh mempelbagaikan cara pengajaran agar lebih menarik seperti melakukan permainan yang mempunyai unsur pelajaran di dalamnya dan sebagainya.

Dapatkan “Lembaran Matematik, Tajuk: Tambah Pecahan Tahun 1” di sini


Di sini kami sediakan bahan yang boleh digunakan oleh para guru sebagai lembaran bantu mengajar mahupun lembaran latihan kepada murid-murid. Lembaran ini boleh digunakan oleh murid pada tahap 1 sebagai bahan mengulang kaji. Sumber bahan adalah daripada telegram Bs Nur.

Sila muat turun bahan melalui pautan yang disediakan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Latihan Tambah Pecahan

Dengan melakukan latihan dan ulang kaji dengan kerap, murid akan mudah untuk menguasai sesuatu topik mata pelajaran samada Matematik, Bahasa Inggeris dan sebagainya.

Penutup

Diharapkan agar perkongsian mengenai Lembaran Matematik, Tajuk: Tambah Pecahan Tahun 1 ini dapat memberikan manfaat kepada para guru dan ibu bapa dalam menyediakan bahan pendidikan kepada murid dan anak-anak. Pada masa yang sama, diharapkan agar bahan ini dapat membantu murid melakukan latihan dengan mudah.

Di dalam perkongsian yang lepas, kami ada berkongsi beberapa bahan pendidikan yang boleh digunakan oleh guru sekolah rendah mahupun prasekolah. Antaranya ialah:

Bagi ibu bapa dan guru yang ingin mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan seperti di atas, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online. Terdapat juga informasi terkini berkenaan dengan bantuan pendidikan, isu semasa dan sebagainya.