Modul MODUL MENULIS SUKU KATA TERTUTUP (NG)

MODUL MENULIS SUKU KATA TERTUTUP (NG)

248

Apakah yang dimaksudkan dengan suku kata tertutup? Suku kata tertutup adalah suku kata terakhir dalam suatu perkataan. Untuk latihan kali ini, kita akan cuba menyelesaikan modul latihan suku kata tertutup NG.

Contoh bagi suku kata tertutup NG adalah :

 1. Pisang
 2. Dulang
 3. Wayang
 4. Subang
 5. Lalang

Contoh bagi suku kata awal NG pula adalah :

 1. Tangkap
 2. Langsir
 3. Tingkap
 4. Sangkut
 5. Manggis

Dalam modul ini, pelajar bukan sahaja dapat mengenal pasti suku kata awal dan terakhir, pelajar juga akan dapat memahami teknik mengenalpasti suku kata awal akhir dan berapa suku kata yang terdapat dalam satu perkataan.

Selain dari melakukan latihan seperti ini, guru dan ibu bapa juga boleh membuat satu permainan menarik yang melibatkan teka-teka perkataan dengan menggunakan suku kata dan pelbagai lagi tatabahasa yang terdapat dalam Bahasa melayu. Dengan cara ini, bukan sahaja dapat menarik perhatian dan minat pelajar, mereka juga akan lebih mudah mengingati apa yang dipelajari dalam permainan tersebut kerana ia tidak menyebabkan mereka merasa tertekan dan sebagainya sebaliknya mereka merasa seronok.

Semoga dengan perkongsian dari SGO ini dapat membantu memudahkan urusan para guru, ibu bapa dan terutamanya pelajar dalam menuntuk ilmu. Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan yang lain dan follow kami di https://t.me/sistemguruonline untuk lebih banyak maklumat dan perkongsian menarik. Terima kasih.

 

MUAT TURUN SEKARANG :

 • MODUL-Menulis-Suku-Kata-Tertutup-NG (1)