Modul MODUL SPM DAN PERCUBAAN : EKONOMI RUMAH TANGGA

MODUL SPM DAN PERCUBAAN : EKONOMI RUMAH TANGGA

244

Peperiksaan SPM adalah syarat utama untuk pelajar di Malaysia menyambung pelajaran ke peringkat yang seterusnya seperti STPM, Matrikulasi, atau kursus pra-universiti. Pelajar juga boleh menyambung pelajaran dalam kursus luar negara seperti A-Level. Pelajar yang berusia 17 tahun atau berada dalam tingkatan 5 di sekolah menengah adalah pelajar yang layak untuk menduduki peperiksaan SPM.

Kementerian Pendidikan Malaysia telah mengumumkan format baru peperiksaan SPM dari KBSM kepada KSSM. KPM juga telah menjajarkan format peperiksaan Bahasa Inggeris agar seiring dengan Common European of Reference (CEFR) yang telah digunapakai di peringkat antarabangsa.

Terdapat 7 subjek wajib dalam SPM yang perlu diambil oleh pelajar seperti berikut :

Pun begitu, pelajar juga diberikan peluang untuk memilih subjek elektif lainnya yang bersesuaian. Bagi pelajar yang mengambil aliran seperti Sains, Kesusasteraan, Perdagangan, mereka juga mempunyai subjek tertentu yang perlu diambil dalam peperiksaan.

Perkongsian kali ini, admin kongsikan MODUL SPM DAN PERCUBAAN : EKONOMI RUMAH TANGGA untuk pendidik berikan kepada pelajar sebagai satu latih tubi untuk mempersiapkan mereka dalam menghadapi peperiksaan sebenar.

Ekonomi Rumah Tangga merupakan kesinambungan daripada subjek Kemahiran Hidup yang dipelajari sewaktu di peringkat menengah rendah. Mata pelajaran ini memberi ilmu kepada pelajar mengenai kefahaman dalam bidang pemakanan, pakaian, kekeluargaan serta tempat kediaman. Pelajar akan mempelajaran teknik masakan, jahitan, penyediaan kediaman yang selesa dan ilmu kekeluargaan lainnya.

Semoga dengan perkongsian MODUL SPM DAN PERCUBAAN : EKONOMI RUMAH TANGGA dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih