Nota NOTA LENGKAP UPKK 2021 : LUGHAH AL-QURAN

NOTA LENGKAP UPKK 2021 : LUGHAH AL-QURAN

2073

Ujian UPKK bukanlah sesuatu yang asing lagi bagi pelajar Islam. Ujian Penilaian Kelas KAFA atau lebih dikenali sebagai UPKK adalah sebuah ujian yang dibuat untuk menilai tahap kebolehan, kemahiran serta penghayatan pelajar dalam bidang pengajian Al-Quran, Ulum Syariah (Aqidah dan Ibadah), Sirah, Adab (Akhlak Islamiyah), Jawi dan Khat serta Asas Lughatul Quran. Ia juga menilai penghayatan gaya hidup Islam dan amali solat pelajar.

UPKK akan menilai pelajar dalam 4 bentuk penilaian iaitu :

  1. Ujian lisan : Al-Quran
  2. Ujian amali : Amali solat
  3. Ujian lisan & Pemerhatian : penghayatan gaya hidup islam
  4. Ujian penulisan :
  5. Ulum Syariah (Aqidah & Ibadah)
  6. Sirah
  7. Adab (Akhlak Islamiyah)
  8. Jawi & Khat
  9. Asas Lughatul Quran

Disini admin kongsikan NOTA LENGKAP UPKK 2021 : LUGHAH AL-QURAN untuk memudahkan proses pembelajaran pelajar bersama guru.

Dengan adanya koleksi soalan seperti ini, pelajar dapat menggunakannya untuk membuat latih tubi bagi memantapkan lagi pemahaman dalam mata pelajaran ini. Penggunaan kaedah latih tubi dalam pembelajaran bukan sahaja dapat membantu meningkatkan prestasi pelajar dalam sesuatu subjek, ia juga dapat membantu pelajar untuk lebih memahami sesuatu subjek dan dapat membuat persediaan yang sewajarnya dalam menghadapi peperiksaan mendatang.

Sangat penting untuk pelajar mengenalpasti format soalan peperiksaan sebelum menduduk peperiksaan supaya pelajar boleh membuat persediaan yang mencukupi.

Semoga dengan perkongsian NOTA LENGKAP UPKK 2021 : LUGHAH AL-QURAN dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih.

MUAT TURUN NOTA LENGKAP UPKK 2021 : LUGHAH AL-QURAN