Nota Nota Ringkas Sains Tingkatan 5 (Bab 6 hingga 8)

Nota Ringkas Sains Tingkatan 5 (Bab 6 hingga 8)

1669

 

nota ringkas sains tingkatan 5 (bab 6 hingga 8)

Nota Ringkas Sains Tingkatan 5 (Bab 6 hingga 8) ini mengandungi nota bagi mata pelajaran Sains dalam versi bahasa melayu dan bahasa inggeris bagi memenuhi keperluan para pelajar.

Sains adalah antara mata pelajaran yang mempunyai pelbagai fakta yang perlu diingati. Walaubagaimanapun, terdapat pelbagai inisiatif yang boleh diambil oleh para pelajar untuk menghafal fakta-fakta di dalam mata pelajaran ini. Antaranya ialah, para pelajar perlulah memilih waktu yang sesuai. Pelajar digalakkan untuk bangun 2/3 malam sebagai waktu yang sesuai untuk mengulangkaji pelajaran. Tetapi, kaedah ini tidak boleh diikuti oleh semua pelajar kerana terdapat pelajar yang tidak segar pada waktu tersebut.

Tips untuk mudah menghafal

  1. Sebelum memulakan pelajaran, pastikan tiada sebarang gangguan. Seeloknya, telefon bimbit, televisyen dan sebarang peranti elektronik diletakkan berjauhan dengan pelajar bagi memastikan mereka mendapatkan perhatian yang penuh kepada pembelajaran.
  2. Para pelajar digalakkan untuk menulis semula perkara yang telah dipelajari. Selain daripada membantu mengingati sesuatu fakta, perkara ini juga dapat membantu pelajar untuk membaca semula isi-isi penting untuk sesuatu topik.
  3. Lakukan latihan secara berulang-ulang. Hal ini akan menjadikan pelajar terbiasa dengan fakta yang digunakan untuk menjawab sesuatu soalan. Selain daripada membantu proses hafalan pelajar, latihan yang berulang kali juga akan dapat meningkatkan penguasaan pelajar terhadap topik yang dipelajari.

Dapatkan “Nota Ringkas Sains Tingkatan 5 (Bab 6 hingga 8)” di sini


Bahan ini disediakan bagi memberikan kemudahan kepada para pelajar Tingkatan 5 yang sedang mencari nota ringkas mata pelajaran Sains. Di dalam perkongsian ini, kami sertakan juga nota dalam bahasa inggeris jika terdapat pelajar yang memerlukan nota dalam bahasa inggeris.

Sila muat turun melalui senarai pautan di bawah.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download (Nota dalam Bahasa Melayu): 

Download (Nota dalam Bahasa Inggeris):

Diharapkan agar dengan perkongsian mengenai Nota Ringkas Sains Tingkatan 5 ini akan dapat memberikan manfaat kepada para guru, ibu bapa serta para pelajar dalam persediaan bahan untuk mengulangkaji pelajaran ini.

Sebelum ini, kami juga pernah berkongsi berkenaan dengan beberapa bahan pendidikan yang bermanfaat seperti:

Untuk mendapatkan lebih banyak lagi bahan pendidikan yang berkualiti dan informasi terkini, sila layari laman web rasmi Sistem Guru Online.